Sıtma nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Uzmandan uyarılar

Bugün 25 Nisan, Dünya Sıtma Günü. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtma hastalığı hakkında bilgiler verdi. Sıtma nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Sıtmadan korunmak için ne yapmak gerekir? İşte detaylar...

SAĞLIK 23.04.2024, 15:05 23.04.2024, 15:23 Hakan Öksüz
Sıtma nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Uzmandan uyarılar

Sıtma hastalığından kaynaklanan ölümlerin önlenmesi için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel bir seferberlik başlatılmıştı. Bu çerçeve program kapsamında 2007'den beri her yılın 25 Nisan günü, "Dünya Sıtma Günü" olarak kutlanıyor.

Sıtma nasıl bulaşıyor?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtma hastalığının nasıl bulaştığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan sıtmanın, "paraziter bir enfeksiyon" olduğunu kaydeden Karaçay, "Halen daha dünya nüfusunun yarısı, sıtma tehdidi altında. Bununla beraber önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Risk grupları dikkat etmeli

Sıtma vakalarının özellikle de Doğu Akdeniz’de sıklıkla görüldüğünü aktaran Karaçay, "Sıtmaya herkesin yakalanma ihtimali vardır ancak bazı grupların, ağır hastalık geliştirme riski yüksek. Bu gruplar; beş yaşından küçük çocuklar, bebekler, gebeler ve AIDS'li hastalardır. Sivrisineklerin sayısının artmasını tetikleyebilecek iklim koşulları, bulaşma riskini de artırıyor." dedi.

Sıtmanın belirtileri

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtmanın belirtilerini de sıraladı. Akut ateşli bir hastalık olan sıtanın, sivrisinek ısırığından 10-15 gün sonra ortaya çıkabileceğini vurgulayan Karaçay, "Titreme, baş ağrısı ve ateş, ilk belirtilerdendir. P. falciparum sıtmasının 24 saat içinde tedavi edilmesi gerekir, aksi halde bu hastalık ölüme yol açabilir." diye konuştu.

Sıtma hastalığının tedavisi 

Peki sıtma hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Korunma yöntemleri nelerdir? Hızlı tanı testi ya da mikroskopi, sıtmanın teşhisi için DSÖ tarafından öneriliyor. Teşhis sonrası ilaç tedavisi başlar. Sıtma vakalarının fazla olduğu bölgelere seyahate gidecek olanlar, hastalığın bulaşmaması için geziden en az iki hafta önce doktoruna danışmalı. Kemoprofilaksi sayesinde riskli bölgelere gidecek kişilerin hastalığa yakalanması önlenebilir." dedi.

Yorumlar (0)