Tokat depremle sallandı, tarihi kapı ortaya çıktı!

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından İlçe Müftülüğüne ait eski kuran kursunun sıvalarının dökülmesiyle ortaya çıkan Osmanlı dönemine ait yapı, tarihi bir keşfe vesile oldu.

GÜNDEM 02.05.2024, 16:52 03.05.2024, 14:45 Buse Önder
Tokat depremle sallandı, tarihi kapı ortaya çıktı!

Tokat’ın Sulusaray ilçesi, 18 Nisan tarihinde büyüklükleri 4,7 ile 5,6 arasında değişen art arda depremlerle sarsılmıştı. Bu depremlerin etkisiyle birçok bina zarar görürken, tarihi bir yapının da gün yüzüne çıkmasına sebep oldu.

Değirmendere Mahallesi'nde bulunan İlçe Müftülüğüne ait eski kuran kursunun sıvaları, depremin etkisiyle dökülerek tarihi bir girişi açığa çıkardı. İlçe Müftülüğüne ait eski kuran kursunun duvarlarında meydana gelen sıva dökülmeleri sonrasında tarihi bir yapı olduğu ortaya çıktı.

Aslen bir çeşme olarak bilinen yapı, yapılan araştırmalar sonucunda aslında kuran kursunun ana girişi olduğu tespit edildi.

700 yıllık olduğu tespit edildi

Buğdaylı köyü muhtarı Ahmet Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “18 Nisan’da yaşanan depremde açığa çıkan bu tarihi yapıya daha önce sahip çıkılmamış. Sanırım burası eski takvime göre 1313 tarihinde yapılmış” ifadelerini kullandı.

Keşfedilen yapının çeşme olarak paylaşıldığını ancak bu yapının Kur’an kursunun ana giriş olduğunu vurgulayan Demir, “. Yol yükseldiği için ve bina yapıldığı için giriş arka taraftan verilmiş. O yüzden burası çeşme görüntüsünü almış. İnşallah yetkililerimiz buraya sahip çıkarak restore edecekler” dedi.

Yorumlar (0)