Davutoğlu'ndan 'Kürt sorunda siyasal muhatap kim?' sorusuna yanıt

"Kürt sorununda siyasal muhatap kimdir?" sorusuna Davutoğlu, "Şu ana dek bizim için tüm partiler muhataptır. Meşru olarak kurulmuş, faaliyet gösteren, TBMM'de bulunan herkesle görüşürüz." şeklinde yanıt verdi.

SİYASET 03.10.2021, 22:34
Davutoğlu'ndan 'Kürt sorunda siyasal muhatap kim?' sorusuna yanıt

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nın Şişli'deki bir otelde düzenlediği etkinlikte gazetecilerle bir araya geldi.

"35 yaş altında çiftçi yok"

Davutoğlu, Anadolu kentlerine yaptığı ziyaretlerdeki izlenimlerini aktardı.

Gezdiği kentlerde karşılaştığı ana unsurun büyük meraların boşalması olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Hem küçük hem de büyükbaş hayvanların sayısı gitgide düşüyor. Hakkari'de 1 milyon dolaylarındaki küçükbaş hayvan sayısı 300-400 binlere kadar inmiş. Çiftçiler alanları boşaltıyor. Yüzde 97'lik bölümü ekilebilir arazi olan Sivas'ta nüfus 736 bine kadar geriledi. 1980'li yıllarda 750 bin olan nüfus artmak yerine gerilemiş durumda. Bingöl'e bağlı Adaklı'da ücra bir ilçede herkes genç jenerasyonun İstanbul'a gitmek için gayret sarf ettiğini söylüyor. Hakkari'de genç işsizlik oranı yüzde 70'lere ulaşmış, Aydın'da pamuk üretimi yalnızca Söke ile sınırlı kalmış. Birçok yerde tarım üretimi tamamen durmuş. Ekonomi tarihi bilenler bilir. Tarımda büyük bir kriz meydana gelmiş ve insanlar çiftliklerini bozarak kentlere gelmişse o andan itibaren o kitleleri yönetebilmek ve yeni bir yaşama intibak ettirmek yeni bir probleme sebep olur. Toplumsal yaralar açar."

Davutoğlu, gezdiği bölgelerde 35 yaşın altında çiftçi göremediğini kaydederek, gençlerin geleceklerini tarımda göremediklerini ifade etti.

"TBMM'deki herkesle görüşürüz"

Enflasyon hesaplamalarını eleştiren Gelecek Partisi lideri, konuşmasının akabinde davetlilerden gelen soruları cevapladı.

Davutoğlu, "CHP Kürt sorunun HDP ile çözülebileceğini belirtti. Kürt sorununda siyasal muhatap kimdir?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Tüm yurttaşlarımız gibi Kürt yurttaşlarımızın da sorunları vardır. Ülkemizin genel demokratikleşme problemleri yanında özellikle bölgede kayyım atamaları gibi Kürt yurttaşlarımızın sorunları vardır. Şu ana dek bizim için tüm partiler muhataptır. Meşru olarak kurulmuş, faaliyet gösteren, TBMM'de bulunan herkesle görüşürüz. Bununla ilgili rezerv konulması da demokrasinin en temel unsuru olan siyasi partiler yönünden sıkıntı olur. Muhatap Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarıdır. Kürtler mevzubahis olduğunda yalnızca HDP'yi, Türkler hususunda başka partiyi muhatap aldığınızda doğru bir tavır olmaz. Ülkemizde etnopolitik bir yapı doğar. HDP ve diğer partilerle her husus görüşülebilir. Kürt sorununda topumun her kesimiyle yol almak doğru bir karar olacaktır."



Yorumlar (0)