Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli aylıklarına zam açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, emekli aylıklarına yeni zam için yılbaşını işaret etti.

SİYASET 21.07.2023, 14:19 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli aylıklarına zam açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez turu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından yurda dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yüzde 25'lik zam sonrası emekli aylıklarına yeni düzenleme ve seyyanen zam taleplerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliler noktasında da yılsonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmalarının söz konusu olduğunu söyledi. Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabilecekleri en iyi zammı yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair söz verdik ve şu ana kadar da ezdirmedik. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimize enflasyon zammına ilave refah payı verilerek zam oranını yüzde 25'e yükselttik. Memur emeklilerine de aynı şekilde yüzde 25 oranında zam yapıldı” dedi.

Fırsatçılara izin vermeyeceğiz

Enflasyonun üzerinde artışlar yapıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz memurumuza, çalışanımıza, emeklimize bu zamları yaparken, bazı fırsatçı, açgözlüler de adeta vatandaşın cebine elini uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz, Ticaret Bakanlığımız denetimlerini sıklaştırdı ve cezai işlemleri artırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız

Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerimizde yeni bir döneme girdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan beş anlaşmayla işbirliğini daha da ileriye taşıdıklarını kaydetti.

“Cidde’deki temaslarımızın ardından malumunuz Doha’ya geçtik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile ilişkilerin bu sene 50’nci yıl dönümünü kutlayacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stratejik ortağımız da olan bu ülkeyle işbirliğimiz mükemmel düzeyde seyrediyor. Katar Emiri Şeyh Temim ile yaptığımız görüşmede mevcut işbirliğimizi farklı alanlarda ilerletme kararı aldık” dedi.

Türkiye'nin otomobili TOGG muhataplarımız tarafından beğeniyle karşılandı

Her üç ülke de DEİK öncülüğünde düzenlenen iş forumları yeni ticari ortaklıkların kurulmasına katkı sağlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin otomobili TOGG’un da muhataplarımız tarafından beğeniyle karşılandığını söyledi. Üç ülkeyle iş birliği ve kardeşlik bağlarını güçlendiren bölge turunun hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “28 Mayıs gecesi itibarıyla inşasına başladığımız Türkiye Yüzyılını, dış politikada yeni hamle ve açılımların vasıtası haline getirmek istiyoruz. Körfez ziyaretimiz bunun adımlarından biriydi. İnşallah diğer coğrafyalarda atacağımız adımlarla bunu daha da pekiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu iş sadece Yunanistan’dan kaynaklanmıyor

Türkiye-Yunanistan ilişkileri konusunda Başbakan Miçotakis ile çok açık ve net konuştuklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani bu adaların silahlandırılması meselesini. Nitekim konuyla ilgili Dışişleri Bakanım kendi muhatabıyla da bunları konuştu, konuşuyor ve konuşacak. Tabii bu iş sadece Yunanistan’dan kaynaklanmıyor, malum Beyaz Saray'daki dostları ve lobi, sürekli olarak bunları tahrik ediyor. Bu tahrik neticesinde de zaman zaman arzu edilmeyen durumlar meydana geldi” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kendi muhatabıyla görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Danışmanım Çağatay Kılıç’ın Miçotakis’in özel temsilcisiyle olan münasebetleri bu süreci çok daha farklı kılacaktır. Bunu da süratle aşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

İsveç’in atacağı adımlara göre de biz harekete geçeriz"

İsveç'in NATO üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili düzenleme Meclis’e sevk edildiğinde, sürecin TBMM çalışma takvimine göre şekil alacağını söyledi. Görüşmelerinde İsveç tarafının verdiği sözlerin, garantilerin takipçisi olacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in atacağı adımlara göre de harekete geçeceklerini vurguladı. “NATO’un en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO’nun adeta lokomotifi Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği de Birliğe canlılık ve güç katacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in, ülkemizin üzerinde hassasiyetle durduğu terör örgütleriyle mücadele ve teröristlerin iadeleri konusunda somut adım atmasının kendi lehine olacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, verilen sözlerin, garantilerin yerine getirilmesini beklediklerini dile getirdi.

Dönüş yapan sığınmacı rakamında 1 milyonu yakalamış olabiliriz

Suriyeli sığınmacılarla alakalı Suriye’nin kuzeyinde briket evler yapım çalışmasının devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu an 100-150 bin briket ev rakamına ulaştık. Bunları yaptıkça da Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz geri dönmeye başladılar. Şu an itibariyle dönüş yapan sığınmacı rakamında 1 milyonu yakalamış olabiliriz. Bundan sonraki süreçte bu daha da artacaktır, özellikle de Katar, Suriye’nin kuzeyindeki bölgede hazırlanan projeyi destekliyor. Bu proje ilerledikçe sığınmacılardan oraya dönüşlerin daha da artacağına inanıyorum. Zaten sığınmacıların gönüllü olarak dönme arzusu çok açık, net ortada onlar da topraklarına dönmenin hasreti içerisinde” şeklinde konuştu.

Rusya bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana

Şu anda Rusya ile ilişkilerimizi devam ettirdiğimizi vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Dışişleri Bakanım Hakan Bey gerek MİT Başkanım İbrahim Beyin görüşmelerini devam ettirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerle birlikte çok yakın bir zamanda Sayın Putin ile ama telefon diplomasisi ama aramızda daha önce konuştuğumuz Türkiye ziyareti ile inşallah bu işi belli bir yere bağlayacağız” dedi.

Rusya’nın da bazı beklentilerinin olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların aşılması halinde Rusya’nın bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana olduğunu söyledi.

İnisiyatif almaktan geri durmayız

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sonlandırılmasının küresel gıda fiyatlarını artırmasının yanı sıra bazı bölgelerde kıtlık ve ardından yeni göç dalgalarına kadar uzanan bir dizi etkisi olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun önüne geçmek için inisiyatif almaktan geri durmayız. Sayın Putin ile konuyu etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum. Kendisinin de Batılı ülkelerden bazı beklentileri olduğunu biliyoruz. Bu konuda da Batılı ülkelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Karadeniz Tahıl Girişimi ile dünya piyasalarına 33 milyondan fazla tahılın sevkini sağladık. Küresel salgının, ekonomik krizin ardından sonuçları çok daha ağır olacak küresel bir gıda krizinin önüne geçtik” dedi.

Yorumlar (0)