Türkiye'nin kanserle mücadelede örnek başarısı: Erken tedavi uygulamaları hayat kurtarıyor!

Türkiye’de kansere dair çalışmalar son sürat devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nca kanseri erken seviyede teşhis edebilmek için senede ücretsiz olarak 7 milyon kişiye tarama yapıldığı kaydedildi.

SAĞLIK 20.11.2021, 00:33 20.11.2021, 00:57
Türkiye'nin kanserle mücadelede örnek başarısı: Erken tedavi uygulamaları hayat kurtarıyor!

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, herhangi bir organ kanserini henüz bir şikayete sebep olmadan ve belirti olmaksızın ortaya çıkartılmasının amaçlandığı kaydedildi. Böylece çok sayıda hasta erken teşhisle sağlığını elde ediyor.

Taramalar ücretsiz olarak yapılıyor

Taramalar, Mobil Kanser Tarama Araçları, Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılıyor.

Kırsalda yaşamını sürdüren vatandaşlar ve dezavantajlı gruplara da mobil tarama araçlarıyla hizmet verilirken senede ortalama 7 milyon kişiye tarama yapılıyor.

Şüpheli veyahut pozitif olanlar merkezlere yönlendiriliyor

Taramaların ardından şüpheli veya pozitif olanlar, 81 şehirde belirlenen Tarama Sonrası Teşhis Merkezleri’ne yönlendiriliyor ve ileri düzeyde tetkiklerin yapılması sağlanıyor.

Bu kapsamda 2004 senesinde 11 KETEM ile başlanan tarama çalışmalarına 42 tanesi mobil kanser tarama aracı olmak üzere toplamda 331 kanser tarama merkeziyle devam ediliyor.

En geç 10 gün içinde sonuç almak mümkün alınıyor

Merkezlerde 40-69 yaş aralığında kadınlara senede bir kere klinik meme muayenesi, iki senede bir mamografi tetkiki ile meme kanseri taraması gerçekleştiriliyor.

Tarama kapsamında çekilmiş olan mamografiler merkezi raporlama sistemiyle değerlendiriliyor ve en geç 10 gün içinde sonuçlar alınıyor.

30-65 yaş aralığındaki kadınlaraysa 5 senede bir HPV-DNA ve smear testiyle serviks kanseri taraması yapılıyor. 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde senedi bir kez gaitada gizli kan testi ile kolorektal kanser taraması gerçekleştirildi ve 10 senede bir de kolonoskopi öneriliyor.

Bakanlık, koronavirüs salgını sürecinde de Bilim Kurulu’nun hazırlamış olduğu rehber doğrultusunda gerekli olan önlemleri alarak kanser taramalarına devam ediyor.

Yorumlar (0)