Sıcak havalarda kafeinli ve gazlı içecekler tüketilmeli mi?

Havaların yurt genelinde ısınmasıyla birlikte sıcak çarpması, inme ve kalp krizi riskinin arttığına işaret eden Tekirdağ Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, sıcaklardan etkilenmemek için tavsiyeler verdi. Kalkan, "Kafeinli ve gazlı içecekler tüketilmeli mi?" sorusunu da yanıtladı.

SAĞLIK 01.08.2023, 15:09 05.08.2023, 16:23 Hakan Öksüz
Sıcak havalarda kafeinli ve gazlı içecekler tüketilmeli mi?

Türkiye genelinde önceki hafta ısınan hava, hafta sonu bir miktar serinlemişti. Meteoroloji uzmanları, bu haftanın sonuna kadar yurt genelinde artacak hava sıcaklıklarının, rekor değerlere ulaşacağı uyarısında bulundu. "Eyyam-ı bahur" denilen sıcak hava dalgasının, yurdu saracağı belirtildi.

Ali Cengiz Kalkan: "Bu kişiler özellikle dikkat etsin"

Tekirdağ Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, aşırı sıcaklarda uyulması gereken bazı kurallardan bahsetti. 

Hava sıcaklığının birçok sağlık problemine yol açabileceğinden bahseden Kalkan, "Özellikle hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve aşırı kilolu kişiler, güneş ışınlarının yoğun olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca gölgede kalmalı. Bu tür sıcaklık değerlerinin yaşandığı dönemlerde vücut, kendisini dengede tutmaya çalışır. Sıcak çarpması, bu hava koşullarında kendini gösterir." dedi.

"Beyin hücreleri olumsuz etkileniyor"

Son haftalarda sıcak çarpması vakalarında gözle görülür bir artışın yaşandığına dikkat çeken Ali Cengiz Kalkan, "Beyin hücreleri, aşırı sıcaktan olumsuz etkileniyor. Yüksek sıcaklarda inme ve kalp krizi riski yükselir. Vücudun dengesi bozulur, terleme artar. Yüzde ve vücutta kızarıklıklar, dikkat dağınıklıkları görülür." ifadelerini kullandı.

"Kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı"

Aşırı sıcak ve nemden dolayı vücudun su kaybettiğine işaret eden Kalkan, "Diğer mevsimlere göre daha fazla su tüketmeliyiz. Bu dönemde kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Bu tür içecekler, vücuttan su atılmasını sağlıyor. Mineral ve sıvı dengesini sağlamanın yolu, sebze ve meyve tüketimini artırmaktan geçiyor." vurgusunu yaptı.

"El, ense ve yüzünüzü soğuk suyla ovalayın"

Kalp damar ve sinir hastalıkları bulunan kişilerin yanı sıra bebekler ve yaşlılar için de sıcak havanın tehlike teşkil ettiğine değinen Tekirdağ Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, "Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmak ve ilaç kullanımı hakkında hekimlerden tavsiye almak gerekiyor. Sıcak havalarda bebekleri, yaşlıları ve köpekleri araçlarda tutmamalıyız. Duş alma olanağı olmayanlar ellerini, enselerini ve yüzlerini soğuk suyla ya da bezle silmeli. Böylece vücut ısınız düşecektir." dedi.

Yorumlar (0)