Profesör: "Sinovac aşısı delta mutasyonuna karşı düşük oranda etkili"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, delta varyasyonunun şimdiye kadar görülen en baskın varyant olduğunu ve Sinovac aşısının bu varyanta karşı 3’te 1 oranında etkili olduğunu bildirdi. 

SAĞLIK 30.06.2021, 09:25 01.07.2021, 10:11
Profesör: "Sinovac aşısı delta mutasyonuna karşı düşük oranda etkili"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, delta mutasyonu ve aşıların etkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Mıstık, tüm virüslerin çoğalma sırasında genetik değişimlere uğrayabileceğini ve bu değişimlerin de mutasyon olarak isimlendirildiğini belirtti: “SARS-CoV-2 salgını neredeyse iki senedir devam ediyor. Virüs, pek çok mutasyona uğradı ve bunların tümü de kayıt altına alındı. Semptom grubunun çalışmaları, son olarak delta varyantıyla ilgili bilgiler aktardı.” 

“Soğuk algınlığı geçiriyormuş hissi veriyor” 

Mıstık: “Bu varyant hakkında bildiklerimiz şu an ilk kez Hindistan’da ortaya çıktığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve burun akıntısıyla kendini gösterdiği. Normal bir grip gibi ortaya çıkan bu hastalık, özellikle gençlerde ağır soğuk algınlığı geçiriyormuş hissi veriyor. Edindiğimiz son verilere göre Hindistan’daki aktif vakaların yüzde 90’ı delta mutasyonundan oluşuyor. Bu varyantın daha önceki en baskın varyant olan alfa (kent) varyantından yüzde 60 oranında daha bulaşıcı olduğu biliniyor.” 



“Delta varyantı farklı işliyor” 

“Delta varyantı, diğer varyantlardan daha farklı işliyor. İnsanlar buna yakalandığında soğuk algınlığı ya da mevsimsel gribe yakalandıklarını düşünebilirler. Hayatlarına normal şekilde devam ederken virüsü başkalarına yayabilirler. Semptomları olan kişiler maske-mesafe-temizlik kurallarına uyarak test yaptırmalıdır. Bazı kişilerde klasik semptomların yanı sıra iştahsızlık, titreme, kas ağrısı da görüşebilir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre şu anda 26 şehirde yaklaşık 250 delta mutasyonu vakası var.” 

“İlk olarak 11 Haziran’da ortaya çıktı” 

Mıstık. “Delta varyantının dışında bir de delta plus varyantı var. Bu varyantı ilk kez 11 Haziran’da, İngiltere’den duyduk. Plus, normal deltanın bir alt türü. Güney Afrika’da tespit edilen beta varyantının spike proteininin mutasyonuna sahip. 16 Haziran’da dünya genelinde 11 ülkede tespit edilen bu mutasyonun vakaları da hızlı şekilde artıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu varyantlar için hangi aşıların etkili olduğu konusunda kesin açıklama yapmadı ama Sinovac firması tarafından yapılan açıklamaya göre Sinovac aşısı, delta mutasyonlarına karşı 3’te 1 oranında etkili.” 

Yorumlar (0)