İçişleri'nden yeni genelge: Delta varyantı önlemleri

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine, '1 Temmuz 2021 Sonrası Ülkeye Giriş Tedbirleri' konulu bir genelge gönderdi.

GÜNDEM 28.06.2021, 19:07
İçişleri'nden yeni genelge: Delta varyantı önlemleri

İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz tarihinde başlayacak olan kademeli normalleşme öncesinde 'Türkiye'ye Giriş Tedbirleri' konulu bir genelge yayımladı. 

6 ülke ile uçuşlar durduruldu

Söz konusu genelgede, yeni varyantları ile birlikte bazı ülkelerde salgının seyrinde tekrar tırmanış gözlemlendiği bu süreçte Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyeleri doğrultusunda aşağıdaki önlem ve uygulamaların tüm kara, deniz, hava ve demiryolu hudut kapılarında 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulamaya konulması gerektiği değerlendirildiği belirtilerek, önlemler şu şekilde sıralandı:

"Sri Lanka, Nepal, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Bangladeş'ten gelen uçuşlar yeni bir karar alınıncaya dek durduruldu. 

Başka bir ülkeden gelmek de dahil olmak üzere son 14 gün içerisinde Sri Lanka, Nepal, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Bangladeş'te bulunduğu anlaşılan şahıslardan Türkiye'ye girişten azami 3 gün evvel yapılmış negatif neticeli PCR test raporu ibrazı istenecek ve bu şahıslar valilikler tarafından belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacak. 14 günün ardından yapılacak olan PCR testi pozitif çıktığı tarihten itibaren tekrar izolasyona alınacak.

Pakistan ve Afganistan için 10 güne düşürülecek

Pakistan ve Afganistan'dan Türkiye'ye gelen kişiler ile son 2 hafta içerisinde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 gün şeklinde uygulanacak olup karantinanın 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması durumunda zorunlu karantina uygulaması sona erecek. PCR testinin pozitif sonuç vermesi halinde ise Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs rehberi doğrultusunda hareket edilecek.

Singapur, Mısır, İran ve Birleşik Krallık'tan gelen kişilerden girişten en fazla 3 gün evvel yapılmış negatif neticeli PCR test raporu ibrazı istenecek. 

Diğer ülkeler

Diğer ülkelerden gelenlerden tüm hudut kapılarımızdan Türkiye'ye girişlerde, girişten en az 14 gün evvel aşı yaptırıldığına ve/veyahut ilk PCR pozitif test neticesinin 28'inci gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içerisinde geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoriteleri tarafından hazırlanan belgeyi ibraz edenlerden ayrıca negatif neticeli PCR testi raporu ibrazı istenmeyecek ve bu kişiler için karantina önlemi uygulanmayacak. Bu ülkelerden Türkiye'ye girişlerde aşı sertifikasının veyahut hastalığı geçirdiğine ilişkin belgelerin ibraz edilememesi halinde girişten en fazla 3 gün evvel yapılmış negatif neticeli PCR test raporu veyahut girişten önceki 2 gün içerisinde yapılmış negatif hızlı antijen test neticesi ibrazı yeterli görülecek.

Tır şoförleri ve gemi adamları muaf

Dış ticaretin negatif yönde etkilenmemesi için gemi-uçak mürettebatı, kilit personel olarak adlandırılan tır şoförleri ve gemi adamları SARS-CoV-2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf olacak.

Belirtilen önlemlere dair vali/kaymakam ve Sınır Kapısı Mülki İdare Amirleri tarafından hudut kapılarında görevli tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde ve ilgili diğer mevzuat hükümleri kapsamında gerekli kararlar alınacak.

Yorumlar (0)