‘Getir’ Avrupa ve ABD'den pazarından çekildi: ‘Türkiye’ye odaklanacağız’

Teslimat uygulaması Getir Türkiye'ye odaklanmak için, gelirlerinin yüzde 7'sini elde ettiği Avrupa ve ABD'den çıkacağını açıkladı.

EKONOMİ 29.04.2024, 17:00 29.04.2024, 17:02 Buse Önder
‘Getir’ Avrupa ve ABD'den pazarından çekildi: ‘Türkiye’ye odaklanacağız’

Getir, sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda ana pazarı olan Türkiye'ye odaklanacağını duyurdu. Şirket, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den çıkma kararı alırken, ABD'deki iştiraki FreshDirect'in faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.

Yapılan açıklamada, Getir'in gelirlerinin yüzde 7'sini elde ettiği pazarlardan çıkarak Türkiye'ye odaklanacağı vurgulandı. Bu kararla birlikte şirketin uzun vadeli sürdürülebilir büyüme hedeflerine odaklanacağı ifade edildi.

Rekabetçi konumunu güçlendirme hedefi

Mubadala ve G Squared'den yeni bir finansman sağlayan Getir, bu fonu Türkiye'deki rekabetçi konumunu güçlendirmek için kullanacağını duyurdu.

Getir'in yurtdışı pazarlardan çekilme kararı, şirketin kurucusu Nazım Salur tarafından da doğrulandı. Salur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün üzücü bir gün Getir için. İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'den maalesef çekiliyoruz. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler" dedi.

Bitaksi’yi satacak mı?

Öte yandan, Nisan ayı başında Getir'in bünyesindeki mobilite şirketlerinden Bitaksi'yi satacağına dair iddialar ortaya atılmıştı. Ancak, şirketin azınlık hissedarı olan Birleşik Arap Emirlikleri yatırım fonu Mubadala'nın bu tür bir satışı gerçekleştirme isteği olduğu öne sürüldü.

Ancak, elden çıkarmaların kesin olup olmadığı hala netlik kazanmış değil.

Türkiye’nin ikinci ‘unicorn’ girişimi

Getir'in Avrupa pazarlarından çekilmesiyle birlikte İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere birçok ülkede benzer adımlar atıldı.

Getir'in değeri, 2022'nin başındaki yatırım turunda 750 milyon dolarlık yatırım almasıyla 11.8 milyar dolara yükselmişti. Geçtiğimiz Eylül ayında şirket, global iş gücünün yüzde 10'unu oluşturan 2 bin 500 kişiyi işten çıkarmıştı.

Aralık 2022'de bir Türk girişimci tarafından Almanya'da kurulan rakibi Gorillas'ı 1.2 milyar dolara satın alan Getir, Türkiye'nin ikinci 'unicorn' girişimi olmuştu.

Yorumlar (0)