Nöroloji uzmanından Alzheimer hastalarına tedavi müjdesi

Alzheimer hakkında bilgi veren KTÜ Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vildan Altunayoğlu Çakmak, hastalığın belirtileri ve seyrinden bahsetti. 2 yıl önce Alzheimer'a neden olan amiloid maddesini temizleyen birkaç ilacın keşfedildiğini kaydeden Çakmak, "Eski ilaçlar gibi sadece şikayetleri azaltmaya yönelik değil, Alzheimer'ı ortadan kaldırmak için geliştirildiler. Henüz onay almadılar ama umut vadeden bir sürecin içindeyiz." dedi.

SAĞLIK 20.09.2023, 15:57 22.09.2023, 09:39 Hakan Öksüz
Nöroloji uzmanından Alzheimer hastalarına tedavi müjdesi

Dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık, bunamanın en yaygın sebepleri arasında yer alıyor. Hastalık hakkında bilgi veren Doç. Dr. Vildan Altunayoğlu Çakmak, beyin sinirlerinin zamanla hasar alıp öldüğünü kaydetti.

Unutkanlık, motor becerilerde bozulma ve uyku problemleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Çakmak, "Sinirlerin ve hücrelerin ölmesinden dolayı beyin yıllar geçtikçe küçülüyor. Yaşanan olayların hafızaya kaydedilememesine sebep olan Alzheimer, ilk başta unutkanlık ile kendisini gösteriyor. Bu şikayet, zamanla büyük sorun haline gelir. Motor becerilerde bozulma ve uyku problemleri görülebilir." dedi.

Bazı Alzheimer belirtileri

Alzheimer hastalığının unutkanlıktan ibaret olmadığının altını çizen Çakmak, "Dil bozukluğu da Alzheimer belirtileri arasındadır. Konuşurken söyleyecek kelime bulmakta güçlük çekme ve ne söylediğini unutma gibi dil bozuklukları görülür. Hastalık ilerledikçe birey, konuşmalara daha az katılır. Kendini ifade etmekte güçlük çeker. İlerleyen dönemlerde yüzleri ve mekanları tanımamaya başlarlar. Bir süre sonra kendi evlerini bile tanımazlar. Alzheimer, işitmeye engel bir hastalık değildir. Bununla birlikte işitme sorunları belirtilerin kötüleşmesine yol açabilir." ifadelerini kullandı.

"Depresyon nedeniyle bazıları hissizleşiyor, bazıları şiddete meyilli oluyor"

Çoğu Alzheimer hastasında psikolojik problemlerin ortaya çıktığına değinen Doç. Dr. Vildan Altunayoğlu Çakmak, "Depresyon nedeniyle hüzün ve sevinç gibi duygularında azalma görülüyor. Bir süre sonra yaşanan olaylar, onları fazla etkilememeye başlıyor. Adeta hissizleşiyorlar. İsteksizlik, sıkılma, endişe ve panik gibi bazı bugular görülebiliyor. Bazı hastalarda gelecek kaygısı artabiliyor. Her hastada olmasa da bazılarında şiddet, öfke ve küfürlü konuşma artıyor. Kendi kişisel özelliklerinin dışında hareketler sergileyebiliyorlar." dedi.

Alzheimer'a neden olan amiloid maddesini temizleyen ilaçlar keşfedildi

Alzheimer tanısı konulan hastaların yaklaşık 8-10 yıl içinde başkalarına bağımlı hale geldiğini belirten Çakmak, "Hastalığın seyri kişiden kişiye değişiyor. Alzheimer, ilerleyen bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı için geliştirilen yeni ilaçlar umut vadediyor. Eskiden sadece şikayetleri azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılıyordu. 2 sene önce birkaç ilaç geliştirildi. Bu ilaçlar, Alzheimer'e neden olduğu bilinen amiloid maddesini temizliyor. Hastalığın seyrini değiştirebileceklerine dair bazı çalışmalar var. Bütün sağlık otoritelerinden henüz onay almadılar ancak umut vadeden bir sürecin içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Egzersiz ve beslenme önerileri

Düzenli olarak günde 30 dakika orta tempolu egzersiz yapan kişilerde Alzheimer hastalığının daha az sıklıkla geliştiğini kaydeden Çakmak, "Kaliteli uyku da çok önemli. Uyku, zihinsel aktiviteleri iyileştiriyor. Balık eti, zeytinyağı, tahıl ve sebze içeren beslenme düzeni de öneriliyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)