İşte koronavirüsten korunma yolları!

Uzmanlar, Çin'de başlayarak hızla dünyaya yayılan ve 83 binin üzerinde kişinin enfekte olduğu yeni tip koronavirüsten (Covid-19) korunma yollarını açıkladı.

SAĞLIK 04.03.2020, 16:36 04.03.2020, 17:13
İşte koronavirüsten korunma yolları!

Ocak 2020’den itibaren dünya ve ülke gündemindeki yerini koruyan "koronavirus" bugüne kadar 46 ülkede 83 bin kişide görüldü. Koronavirüsün seyrinin ve ölüm oranlarının net görülebilmesi, tedavi yollarının mümkün olması nedeniyle korkulacak bir hastalık olmadığı belirtiliyor. 

Uzmanlar tarafından açıklanan önlemlerin alınmasının hastalığı önleyebileceği ifade ediliyor.

Hastalık ilk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ve bugüne kadar 46 ülkede daha görüldü.

Vakalar önce ateş, solunum sıkıntısı ve kuru öksürük şikâyetleri ile hastanelere geliyor.  Şu ana kadar bildirilen ölüm vakaları genellikle ileri yaştaki bireyler ile sistemik hastalığı olan bireyleri etkiledi. Genel ölüm oranı yüzde 2 civarında. 9 yaşın altında ölüm bulunmuyor. 50 yaşın altında ise oran binde 4 olarak açıklandı. 

Hastalık insandan insana bulaşma özelliğine sahip. Bulaşma hızı, su çiçeği hastalığında olduğu gibi yüksek değil.

Esas olarak damlacık ile bulaştığı için hasta kişi ile bir metre mesafe gibi yakın temasın kurulması enfekte olmaya yetiyor. Hastalık bulaştıktan sonra ateş ve solunum sıkıntısı gibi belirtilerin ortaya çıkması için gereken süre 2-20 gün arası değişiyor ancak genellikle kuluçka süresi 14 gün olarak belirtiliyor.

Koronavirüs, hasta kişilerin hapşırık ve öksürük ile havaya saçtığı damlacıklardan bir metre çevresindeki kişilere, havadaki damlacıkların solunumla alınması veya damlacıkların yere inerken düştüğü yüzeylere (kapı kulpu, asansör düğmesi gibi) dokunulmasıyla, eller, ağız ve gözlere dokunulmasıyla bulaşıyor.

"Önlem hayat kurtarır"

İşte koronavirüsten korunmanın yolları:

  • Sağlıklı kişilerin açık havaya çıktıkları zaman maske ile solunum yollarını kapatmaları doğru değildir. Alerjik bile olsa öksürük, hapşırığı olan ve ateşli kişilerin toplu alanlara girecekleri zaman maske kullanmaları çok daha önemli bir tedbirdir.
  • Kapalı alanlarda çok sayıda kişiyle bir arada bulunacak kişilerin maske takmaları, olası bir hasta ile karşılaşma açısından önemli olabilir.
  • Yüzeylerden bulaşmanın önemi daha çok anlaşıldığı için evinden dışarı çıkan herkesin ortak alanlarda yüzeylere dokunduktan sonra ağız, yüz ve gözlere dokunmamaya özen göstermeleri çok önemlidir.
  • Dışarıda zaman geçiren herkesin 20 saniye süreyle sık sık ellerini yıkaması, su ve lavabo bulamama durumunda alkol ile (en kolay bulunan % 60’lık kolonya) el dezenfeksiyonu yapmaları, hasta kişilerle karşılaştıkları zaman daha çok ellerini yıkamaları koruyucudur. 
  • Çoçuklarımıza devamlı hijyen kuralları hakkında bilgi vermeli ve ellerini yıkamaları konusunda uyarılarda bulunulmalı.
  • Bol bol ılık sıvı tüketilmesi virüsün yerleşmesini engelleyebilir.
  • Düzenli ve sağlıklı  beslenme, açık havada bulunma, kapalı alanların havalandırılması, egzersiz, uyku düzenine dikkat edilmesi genel sağlığın artmasına ve virüsün yerleşmesinin azalmasına etki eder.
  • Çiğ yada iyi pişirilmemiş ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
  • Mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanımı daha güvenlidir.
Yorumlar (0)