İç Hastalıkları Uzmanı uyardı: "Fazla su içmek, bilinç kaybı oluşturuyor!"

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, toplum arasında yaygın olan ”çok su içmenin sağlıklı olduğu” şeklindeki inanış hakkında açıklamalarda bulundu. 

SAĞLIK 26.04.2021, 13:16 27.04.2021, 09:54
İç Hastalıkları Uzmanı uyardı: "Fazla su içmek, bilinç kaybı oluşturuyor!"

İzmir’de özel bir hastanede görevini sürdüren İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, halk arasında yaygın olan ”çok su içmek sağlık getirir” inanışı hakkında açıklamalarda bulundu. Konuşmasına başlarken bu yargının kesinlikle yanlış olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi: “Pek çok kişi, susamadığı halde, zayıflamak, vücuttaki ödemi atmak, cilt tonunu açmak gibi amaçlarla bol miktarsa su tüketiyor. Fakat bu durum esasında oldukça zararlı.” 

Hiponatremiye yol açıyor

Her ne sebeple olursa olsun ”susamadan su içmenin yanlış” olduğunu dile getiren Dr. Yıldız, ihtiyaçtan fazla su tüketen kişilerin “hiponatremi” rahatsızlığına (vücutta fazla su birikmesi) yakalandığını aktarıyor.

Yıldız, ”Hiponatremi, vücuttaki su oranının artması ve kandaki sodyum oranının da düşmesi anlamına gelir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişide bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. Hatta öyle ki bu rahatsızlık, merkezi sinir sistemini ele geçirerek kısa ya da uzun süreli bilinç kaybına yol açabilir. Tıp literatüründe hiponatremi olarak bilinen bu hastalığa toplum arasında su zehirlenmesi denir.” şeklinde konuştu.



Masa başında çalışan kişilerde risk yüksek

Dr. Yıldız, özellikle masa başında çalışan kişilerde riskin yüksek olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Masa başında uzun süre oturan, masa başında çalışan ya da öğrenci olan kişilerin masaya bir sürahi su koyduğunu ve sürekli olarak su içtiklerini görüyorum. Bu kişiler, su içmenin, üreyi düşürmek, selülitleri gidermek gibi faydalarının olduğunu belirtiyorlar. Ama bu iddiaların bilimsel temelleri ne yazık ki bulunmuyor.”

Özellikle pandemi döneminde sosyal medya ve internetteki pek çok kişinin, insanları sık sık su içmeye teşvik ettiğini ve bunları izleyen kişilerin de bol su içmek için kendilerini zorladıklarını ifade eden Yıldız, kronik hastaların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Tansiyon, böbrek ve kalp hastaları daha dikkatli olmalı

Tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının tuzsuz beslenme şekli benimsemesi ve “kendilerine yeten miktarsa” su tüketmesi gerekiyor. Fakat bu hastaların fazla su tüketmesi, vücuttaki sodyum oranının düşmesine sebep oluyor. Bu da insanların tuz açlığı çekmesine ve tuzlu gıdalar tüketmesine yol açıyor. 

Yorumlar (0)