“MHRS’de kademeli sevk zinciri kurulmalı”

Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Hekim Koordinatörü Ali Ramazan Benli, Sağlık-Sen’in MHRS ile ilgili hazırladığı rapora ilişkin “MHRS’nin daha işlevsel hale gelebilmesi için kademeli sevk zincirine geçilmeli. İlk etapta MHRS’nin yüzde 20’si aile hekimlerine tahsis edilmeli. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi birbiri ile entegre hale gelmeli” açıklamalarında bulundu.

SAĞLIK 08.05.2024, 13:34 09.05.2024, 10:33 Melina Ay
“MHRS’de kademeli sevk zinciri kurulmalı”

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerine Alo182 arayarak canlı operatörlerden, web üzerinden ya da MHRS mobil uygulamasından kendilerine istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir sistemdir. Sistem, vatandaşların şikayetlerine göre doğru polikliniğe yönlendirilmesini amaçlayan web ve mobil tabanlı bir uygulamadır. Sistemin sorduğu sorulara verdiğiniz cevaplar ile varsa e-Nabız'dan alınan sağlık verileriniz kullanılarak olası tanı ve poliklinik önerilerine erişmenizi sağlar. SASAM Hekim Koordinatörü Doç. Dr. Benli de, Sağlık Bakanlığı'nın MHRS ile ilgili yeni düzenlemesine ilişkin Sağlık-Sen tarafından hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, kademeli sevk zincirine odaklanarak sistemin işleyişiyle ilgili çeşitli konulara dikkat çekildi.

“Kademeli sevk zincirine geçilmeli”

Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Benli, MHRS’nin daha işlevsel hale gelmesi için kademeli sevk zincirinin oluşturulması gerektiğine vurgu yaparak, “Aile hekimliğinin dünyadaki uygulaması içerisinde sevk zinciri vazgeçilmez bir durumdur. Yani kişi acil olmayan bir şikayetinde önce aile hekimine gider ve aile hekimi gerekli muayene ve tetkiklerini yapar, tedavisini düzenler veya ilgili branşa sevk eder. Sevk zincirinin kurgulanması, hastane başvurularını azaltacak, hastanelerde uzman hizmet kalitesini artıracak ve sağlık maliyetlerini düşürecektir. Bu sebeple kademeli olarak sevk zincirine geçilmelidir. Ayrıca sevk zinciri sağlıkta dönüşüm programının tamamlanmasında önemli bir yer tutmaktadır” ifadelerini kullandı.

“AHBS ve HBYS de birbirleri ile entegre olmalı”

Kademeli sevk sistemi ile birçok sorunun önüne geçileceği ve sağlık hizmet kalitesinin daha da artacağına söyleyen Benli, “Kademeli sevk zincirinin oluşturulmasının daha önce pilot illerdeki sevk zinciri uygulamasından farkı; hastaların direkt hastanelere gitmesinin engellenmemesidir. Yani hastalar aile hekimlerinden sevk ile hastaneye gidebildikleri gibi direkt de gidebileceklerdir. Aile hekimi hastasını sevk etmeyi istediği zaman normal randevu sırasına yönlendirme yerine sistemi by-pass ederek sevkin sağlanması gerekmektedir. Çünkü hekim değerlendirmesinden geçen hastada sevk gerekliliği oluştu ise bu durum öncelikli sayılmalıdır. Bunun da ilk basamağı MHRS üzerinden planlanabilir. MHRS’nin belirli bir oranı, ilk etapta yüzde 20’si aile hekimlerine tahsis edilmeli. MHRS, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ile entegredir. Aynı şekilde AHBS ve HBYS de birbirleri ile entegre olmalıdır. Aile hekimi hastasını sevk edeceği zaman kullanmış olduğu AHBS sisteminin ekranından sevk edebilmeli ve ne için sevk ettiğini sisteme yazabilmelidir. Bu durumu HBYS sisteminden sevk edilen doktor görebilmelidir. Hastanede karşılayan doktor hastanın değerlendirmesini, nasıl takip edilmesi ve hangi durumlarda tekrar görmesi gerektiğini aile hekiminin göreceği sisteme yazabilmelidir. Böylece basamaklar arası iletişim daha sağlıklı hale gelir. Farklı basamaklarda çalışan hekimlerin dijital sistem üzerinden iletişimlerinin artırılması sistemin verimliliğini artıracaktır” açıklamalarına yer verdi.

“Aile hekim sayısı 50 binin üzerine çıkarılmalı”

Aile hekimlerinin sevk zincirine dahil edilmesiyle aile hekimliği sisteminde aksaklıklar yaşanabileceğine, bunun da önüne geçmek için mevcut aile hekimi sayısının iki katına çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Benli, “Sevk zincirini kurabilmek, davranış değişikliği gerektirdiğinden zamana yayılarak yapılmalıdır. Ayrıca sistemi de bu duruma hazırlamak zaman alacaktır. Sistemin hazırlanmasında aile hekimi başına düşen kişi sayısını OECD ortalaması olan 2 bin rakamlarına çekebilmek önemli bir aşamadır. Halihazırda ülkemizde bir aile hekimi 4 bin kişiye kadar bakabilmektedir. Bu durum aile hekimlerinin iş yüklerini artırmaktadır. Bunun için 28 bin olan aile hekimi sayısının 50 binin üzerine çıkarılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Entegrasyon verimliliğin artması için önemli”

Kademeli sevk zincirinin oluşmasıyla randevu alınmasında yaşanan birçok sorunun ortadan kalkacağını, memnuniyet oranının artacağını söyleyen Benli, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Sonuç olarak sağlık sisteminin rehabilitasyonunda sevk zincirine geçiş önemli bir adım olarak önümüzde durmaktadır. Ülkemiz koşullarında sevk zincirine kademeli olarak geçilmesi daha uygulanabilir ve bu durum MHRS üzerinden başlatılabilir. Birinci basamağın güçlendirilmesi ve basamaklar arası entegrasyonun artırılması sistemin verimliliği açısından önemlidir.”

MHRS randevu nasıl alınır?

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bir parçası olarak hastalara sağlanan MHRS uygulaması ile hastane randevularının alınması konusunda hastalara kolaylık sağlanması amaçlanmıştır. MHRS randevu almak için sistemin internet platformu veya telefon hattı kullanılabilir.

Telefon üzerinden MHRS ile randevu almak için ALO 182 çağrı merkezini arayabilirsin. Çağrı merkezini aradıktan ve T.C. kimlik numaranı belirttikten sonra uygun hastane randevuları arasından seçimini yapabilirsin.

ALO 182 çağrı hattı dışında MHRS üzerinden randevu almak için kullanılabilecek bir diğer yöntem MHRS online platformunun kullanımıdır. Bunun için MHRS internet sitesi olan https://www.mhrs.gov.tr/ veya MHRS mobil uygulaması kullanılabilir. İnternet sitesi veya uygulama üzerinden Randevu Al bölümüne gelerek T.C. kimlik no ve şifre girişini yaptıktan sonra randevu bilgilerini de girebilir, Randevu Al butonuna basarak randevunuzu alabilirsin. Ayrıca E-nabız uygulaması üzerinden de MHRS randevu al bölümüne geçilebilir.

MHRS'den randevu alamıyorum ne yapmalıyım?

Merkezi Hastane Randevu Sisteminin kullanılabildiği hastanelerde randevu almak istiyor ancak uygun bir randevu bulamıyorsan uygulayabileceğin yöntemler şunlardır:

MHRS internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden randevu talebi oluşturabilirsin.

Sistemde randevuların yenilendiği saatte yeni açılan uygun bir randevu olup olmadığını kontrol edebilirsin.

MHRS yardım e-posta adresi olan mhrsyardim@saglik.gov.tr adresine konu hakkında e-posta atarak bilgi alabilirsin.

ALO 182 hattı üzerinden bilgi edinebilirsin.

MHRS'den neden randevu alamıyorum sorusuna da kısaca yanıt verelim. Randevu sisteminde muayene tarihi bulamamak vatandaşların gitmedikleri randevularını iptal etmemeleriyle ilişkilendirilir. Yani randevu alıp sonrasında gidemeyen ama randevusunu da iptal etmeyen kişiler sistemde doluluğa neden olur. Bu durumun önüne geçmek için MHRS sistemi "gidemeyecekseniz randevunuzu iptal edin" hatırlatmasını yapar. Hem kayıtlı cep telefonuna kısa mesaj göndererek hem de otomatik aramalar ile vatandaşa hatırlatma yapar. MHRS üzerinden de randevu iptali oldukça kolaydır. Artı olarak randevusuna gitmeyen vatandaşlar için 15 gün aynı alanda randevu alamama engeli getirilmiştir. Bu uygulamalar randevu bulamama sorununu gidermeye yönelik adımlar olarak uygulanmaktadır.

Yorumlar (0)