Covid-19 aşısının korkutan yan etkisi! Piyasadan çekiliyorlar

AstraZeneca, ürettiği COVID-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceği gerekçesiyle mahkeme kararıyla geri çekilme kararı aldı. Şirketin yaptığı açıklamada, aşının ‘ticari sebeplerle’ piyasadan çekildiği belirtildi. Vaxzevria adlı aşı, kan pıhtılaşması ve düşük kan trombosit sayısına neden olan çok nadir bir yan etkiyle suçlanıyor.

SAĞLIK 08.05.2024, 15:11 Melina Ay
Covid-19 aşısının korkutan yan etkisi! Piyasadan çekiliyorlar

İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği COVID aşısının nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul etti. Şirket, aşının piyasadan gönüllü olarak çekilmesi kararını aldı ve bu nedenle artık Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kullanılamayacak. Geri çekilme başvurusu 5 Mart'ta yapıldı ve Salı günü itibarıyla karar yürürlüğe girdi. Boris Johnson, bu aşının 'İngiliz biliminin zaferi' olduğunu ve altı milyondan fazla hayat kurtardığına inandığını söylemişti. Ancak şimdi geri çekme kararı, aşının kullanımına son veriyor.

Ticari sebepler öne sürüldü

AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, aşının ticari nedenlerden dolayı piyasadan kaldırıldığı belirtildi. Şirket açıklamasında, aşının artık üretilmediğini ve yerini yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını söyledi. Vaxzevria isimli aşı, kan pıhtılaşmasına ve düşük kan trombosit sayısına neden olan çok nadir bir yan etki nedeniyle son aylarda yoğun bir incelemeye tabi tutuldu.

73 ölüm ile ilişkilendiriliyor

Şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunulan yasal belgede, aşının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceği" kabul edildi. AstraZeneca, covid aşısıyla ilgili toplu bir dava ile karşı karşıya. Şirketin açıklamasında, "Aşımızın kullanımının ilk yılında tahminen 6,5 milyondan fazla hayat kurtardı ve dünya çapında 3 milyardan fazla doz tedarik edildi. Çabalarımız, dünya genelindeki hükümetler tarafından takdir edildi" ifadelerine yer verildi. Şirket, geri çekme kararının devam eden davalarla veya aşının TTS'ye neden olabileceği kabulüyle ilişkilendirilmediğini savundu ve zamanlamanın tamamen tesadüf olduğunu iddia etti. İngiltere'de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısı, 73 ölümle ilişkilendiriliyor.

TTS ne demek?

Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome (TTS), kan pıhtılaşması ve trombosit sayısının düşmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Bu pıhtılar genellikle beyin, karın veya bacaklardaki büyük damarlarda oluşur.

TTS'nin belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, görme problemleri, bacak veya kol ağrısı ve şişlik, karın ağrısı, nefes darlığı ve kanama bulunur.

TTS oldukça nadir görülen bir durumdur. Milyonlarca covid-19 aşısından sadece birkaç dozunda bu durumla karşılaşılabilir. Ancak belirtiler ortaya çıktığında durum ciddi olabilir ve tıbbi müdahale gerekebilir.

Yorumlar (0)