Elektronik sigara sandığınız kadar masum değil!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, nargile ve elektronik sigaranın masum olmadığı ve bunlarla ciddi olarak mücadele edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK 29.05.2019, 16:02 29.05.2019, 16:04
Elektronik sigara sandığınız kadar masum değil!

Gülhane Tıp Fakültesi Şehit Tabip Üsteğmen Halil Akçiçek Salonu’nda ‘Dünya Tütünsüz Günü’ paneli düzenlendi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, bu panelde Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’un çıkarılmasıyla birlikte halk sağlığı alanında devrim niteliğinde bir adım atıldığını ifade etti.

Erdöl, Dumansız Hava Sahası ile tütün kullanım oranın yüzde 32’lerden yüzde 27’lere indiğini belirterek, şunları söyledi:

“Geldiğimiz noktada tütün kullanım oranları yükseldi. En kötüsü de gençlerde ve kadınlarda kullanım oranlarının yükselmesidir. Hedef kitlemiz gençler ve kadınlar üzerinden olmalı ki kullanım oranlarını düşürelim. Eğer bir kadın sigara içiyorsa çocuğu mutlaka sigara içiyor. Karnında varsa o da zehirleniyor. Her türlü zararı anneyle birlikte çocuklar çekiyor.”

Prof. Dr. Erdöl, tütün sektörünün insanları müşteri olarak gördüğünü de vurgulayarak, “10 yaşındaki bir çocuğun buna alışması durumunda 60-70 sene bunun müşterisi olur. Bir gence bunu ulaştırmaları onlara karlı geliyor. Tütün sektörü ne kadar çok karlıysa, bunu kullananlar da bir o kadar zarar ediyor. Tütün kullanımına bakıldığında ise genellikle gelişmekte olan ülkeler olduğunu görüyoruz.” dedi.

“BU ÜRÜNLER SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN TERCİH OLMAMALI”

Tütün kullanımının akciğer ve gırtlak kanserlerinin sebepleri arasında ilk sırada olduğunu söyleyen Erdöl, “Tütüne başlama yaşı çok önemli. Tüm bağımlılıklarda merak, arkadaşlık, özenti dediğimiz üçlünün hayat bulduğu yer gençliktir. Gençlerin ve çocukların mutlaka sigaradan korunması gerekiyor.” diye konuştu.

Tütünle mücadele kapsamındaki yasal düzenlemelerin taviz verilmeden yerine getirilmesi gerektiğini belirten Erdöl, toplum sağlık harcamalarının yüzde 9’unun tütün kaynaklı hastalıklara gittiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erdöl, nargile ve elektronik sigaranın kesinlikle masum olmadığına işaret ederek, “Bunlarla ciddi olarak mücadele etmek zorundayız. Nargile ve elektronik sigara filtrelerinde veya soslarında ne olduğunu bilmiyoruz. Ne kullanıldığını bilmiyoruz, hangi tip bağımlılık yapıcı madde eklendiğini de bilmiyoruz. Bu ürünler sigarayı bırakmak için bir tercih olmamalıdır.” dedi.

Yorumlar (0)