Düşündüğünüz gibi değil: Bu ağrı, ölümcül kanserin habercisi!

Kişiden kişiye değişiklik gösteren pankreas kanseri ağrısının belirli rahatsızlık çeşitleri, diğerlerinden daha sık bilinmektedir. Bir hastanın pankreas kanserinden kurtulma ihtimali, büyük oranda kanserlerinin boyutuna göre tespit edilecek, bu sebeple erken teşhis daima avantajlıdır. Neyse ki, hastalığın sebep olduğu ağrı onu diğer rahatsızlık türlerinden ayıran benzersiz niteliklere sahiptir.

SAĞLIK 06.11.2022, 08:39 07.11.2022, 09:28
Düşündüğünüz gibi değil: Bu ağrı, ölümcül kanserin habercisi!

Pankreas kanseri, yüksek ölüm oranı sebebiyle tehlikeli kanser çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bunu tersine çevirmek için kanser belirtilerine karşı bilinçlenmek oldukça önemlidir. Mesela; epigastrik ağrı, pankreası çevreleyen sinirlerin saldırıya maruz kaldığının bir işaretidir.

Karın bölgesine dikkat!

Pankreas kanseri vücutta ilerler ve yayılmadığı sürece tespit edilmesi zordur. Fakat durum ilerledikçe, pek çok hasta kaburgaların altında, üst karın noktasında ağrıdan ciddi bir şekilde rahatsız olur. BMJ dergisi ise şöyle açıklıyor: "Karın ağrısı ya da rahatsızlığı en yaygın semptomlardan bir tanesidir ve kendini sıklıkla gösteren semptomlardan bir tanesidir."

Ağrı bu bölgeye çarptığı zaman genellikle bir tümörün pankreasın çevresinde yer alan sinirleri ya da organları işgal ettiğinin bir işaretidir. 

Epigastrit ağrı nedir?

Ağrı ya da rahatsızlık göbek deliğinin üzerinde ve göğüs bölgesinin (epigastrik bölge olarak isimlendirilir) alt noktasında hissedilir, fakat bazı hastalar belirli bir yer olmadan rahatsızlık ve ağrıları olduğunu bildirir. Üst ya da orta sırtı etkileyen ağrı, pankreasın ucunda bulunan bir tümörün omurgaya baskı yaptığını gösterebilir. 

Birçok epigastrik ağrı vakası basit bir şekilde fazla mide asidinden kaynaklanır; asit reflü oldukça yaygın bir tetikleyici olarak bilinir. Bu sebeple birçok epigastrik ağrı raporu diğer gastrointestinal problemlere ya da strese atfedilir. Hastalık başlangıç aşamasında çok az semptom ürettiği için henüz lokalize aşamasındayken yakalanması zordur. Bu zorluğu geçmek için buna benzer bir ağrı yaşamanız halinde en kısa sürede bir kanser taraması yaptırmalısınız. 

Yorumlar (0)