DSÖ'den 'daha fazla test' çağrısı

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), son dönemde koronavirüsün yeni varyantlarının dünya çapında vaka sayısını artırması karşısında ülke yönetimlerine 'çok daha fazla test', vatandaşlara ise 'sakin olma' çağrısı yaptı.

SAĞLIK 22.08.2023, 18:26
DSÖ'den 'daha fazla test' çağrısı

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, son zamanlarda yeni varyantlar sebebiyle koronavirüs vakalarında görülen artış, bu durumun etkileri ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkelerden beklentilerine dair basın mensuplarına değerlendirmeler yaptı. 

Son birkaç hafta içinde dünya çapında koronavirüs vakalarında artış görüldüğünü hatırlatan Harris, "Vaka artışlarıyla birlikte ölen kişi sayısında bir artış görülmemesi çok iyi bir haber. Şu an için hastanelerin de ağır hastalarla dolu olmadığını görüyoruz fakat artan vaka sayısından dolayı endişeliyiz." diye konuştu. 

Harris, koronavirüsün BA.2.86 ve 'Eris' (EG.5.1) gibi varyantlarının bu artışta bir hayli etkili olduğunu, bahse konu iki varyantın statüsünü 'takip edilmesi gereken varyant' şeklinde güncellediklerini hatırlattı. 

"'Eris' varyantı özellikle Çin ve Asya ile aynı zamanda ABD'de vakalardaki artış trendiyle ilişkilendirildi." diyen Harris, söz konusu varyantın çok daha şiddetli veyahut öldürücü olduğunun gözlenmediğinin altını çizdi.

Harris, BA.2.86 varyantına dönük erkenden hassasiyet gösterildiğine dikkat çekerken bu varyanta, henüz sadece üç ülkeden, üç vakada rastladıklarını belirtti. 



"Semptom gösterenlere test yapılmalı"

BA.2.86 varyantında 30 ayrı mutasyon olduğunu aktaran Harris, şöyle devam etti:

"Buna ilişkin gerçekleştirdiğimiz uyarıları artırıyoruz fakat bu yeni varyantın muhakkak bir etkisi olduğundan dolayı değil. Biz gerçek anlamda ülkelerin bununla ilgilenmesini ve bir problem oluşturup oluşturmadığına ilişkin bize bilgi vermesini bekliyoruz. Ülkelerden çok daha fazla koronavirüs testi yapmasını bekliyoruz. Koronavirüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sonlandığını fakat ülkelerin hala test yapmasına gereksinimimiz olduğunu açık ve net bir şekilde belirttik. Fakat pek çok ülke ne yazık ki bunu yapmıyor. Hastaneye koronavirüs semptomlarıyla gelenlere test yapılmasını istiyoruz. Doktor veyahut hastanelerden koronavirüs testi yapmalarını istiyoruz. Çünkü eğer hastalıklı çıkarsanız, örnek alınıp DNA dizilimi saptanabilir ve böylelikle hem hastalığınız hem de yeni bir varyantı taşıyıp taşımadığınız görülür. Ve bu da varyantın sorun oluşturup oluşturmadığının anlaşılmasına yardımcı olur."



"Henüz bitmedi"

Harris, "İnsanların koronavirüsün yeni varyantları karşısında çok da endişe etmesine lüzum yok. Fakat koronavirüs testi yaptırmayı sürdürmek büyük önem taşıyor. Koronavirüsün henüz bitmediğini hepimiz görüyoruz." dedi.

Son zamanlarda bazı Avrupa ülkelerinde koronavirüsün hızlı bir şekilde yayılmasına ilişkin endişeler olduğuna da dikkat çeken Harris, "Koronavirüsün değişimi hakkında düzenli olarak raporlama yapan ülkeler, raporlama yapmayanlardan daha az endişelenmeli." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)