Ciltte kabarıklık ve kaşıntı neden olur, Kovid-19 ile ilişkisi nedir?

Ciltte kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin Kovid-19'a eşlik etmesi durumunda ürtikerden şüphelenilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ebru Damadoğlu, akut ve kronik ürtikerin belirtilerini anlattı. Kovid-19 vakalarının yüzde 20'sinde ürtiker bulgularının görülebileceğini kaydeden Damadoğlu, "Alerji hücrelerini aktive eden Kovid-19 virüsleri, ürtikeri ortaya çıkarabiliyor. İkisinin de tedavisi ayrı ayrı yapılmalı." dedi.

SAĞLIK 30.09.2023, 16:28 Hakan Öksüz
Ciltte kabarıklık ve kaşıntı neden olur, Kovid-19 ile ilişkisi nedir?

Ciltte ortaya çıkan soluk kırmızı döküntülere neyin sebep olduğu, belirtilerden korkan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Ebru Damadoğlu, ciltte birden ortaya çıkan ve bıraktığı izler en fazla 24 saat içinde yok olan bu döküntülere yol açan rahatsızlığın "ürtiker" olduğunu belirtti.

Akut ürtiker ile kronik ürtikerin farkları

Söz konusu kızarıklıkların kabarıklık şeklinde ortaya çıktığını kaydeden Damadoğlu, "Akut ve kronik olmak üzere iki türü mevcut. Akut ürtikerden belirtiler 6 hafta kadar sürüyor. 6 haftadan daha fazla süre devam eden belirtiler ise kronik ürtikere işaret ediyor." dedi.

Tetikleyici faktörler sebebiyle akut ürtikerin ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Ebru Damadoğlu, kronik ürtikerin ise bireysel yatkınlıkla ilgili olduğuna işaret etti.

"Yüzde 20'sinde kronikleşme eğilimi gözlemleniyor"

Akut ve kronik ürtikerin farklarından bahseden Damadoğlu, "Solunum yolu enfeksiyonları ile bazı viral enfeksiyonlar, akut ürtikerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Bazı ağrı kesiciler de bunda etkili oluyor. Kronik ürtikerde ise altta yatan bir hastalık söz konusu olabiliyor. Bağışıklık sistemiyle alakalı bir durum bu. Akut ürtiker geçiren kişilerin yüzde 20'sinde kronikleşme eğilimi görülebiliyor." ifadelerini kullandı. 

"Kovid-19 vakalarının yüzde 20'sinde ürtiker bulguları görülebiliyor"

Sonbahar koşullarının etkili olmaya başladığını, bunun da viral enfeksiyonların artmasına neden olan bazı faktörleri ortaya çıkardığını kaydeden Prof. Dr. Ebru Damadoğlu, "Diğer viral enfeksiyonlar gibi Kovid-19'da da artış bekliyoruz. Zaten son haftalarda vakalarda bir artış trendi mevcut. Kovid-19, bağışıklık sistemini etkilediği için hastaların yüzde 20'sinde ürtiker bulguları görülebiliyor. Alerji hücrelerini aktive eden Kovid-19 virüsleri, ürtikeri etkinleştirebiliyor." dedi.

Kovid-19 ile bağlantılı ürtikere dikkat!

Koronavirüse yakalanan hastalarda çoğunlukla ilk olarak ürtiker belirtilerinin görüldüğünü kaydeden Damadoğlu, "Kovid-19 ile bağlantılı ürtikerde boğaz ağrısı, eklem ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülüyor.  Ciltte kabarıklık ve kaşıntı ortaya çıkıyor. Bu durumda Kovid-19 tedavisinin yanı sıra ürtiker de tedavi edilmeli. Kronik ürtikere sahip kişilerde Kovid-19 ile birlikte hastalıkta alevlenme görülebilir. Kovid-19 ile birlikte ürtiker belirtileri de geçiyorsa hastada akut ürtikerin geliştiği anlaşılabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)