Alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri, tedavisi

Alzheimer uzun yıllardır milyonlarca kişinin hayatını derinden etkileyen hastalıklardan biri olarak biliniyor. 21 Eylül, dünya genelinde Alzheimer Günü olarak kutlanıyor. Peki alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri nelerdir? Alzheimer neden olur? Alzheimer hastaları ne kadar yaşar? Alzheimer tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar...

SAĞLIK 22.09.2022, 14:37 23.09.2022, 09:26 Hakan Öksüz
Alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri, tedavisi

Alzheimer, küresel çapta milyonlarca kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Sadece alzheimer hastaları değil, onların aileleri de zor zamanlar geçirmektedir. 21 Eylül, dünya genelinde Alzheimer Günü olarak kutlanmaktadır. Beyin dokusunda yaşanan hasarlar nedeniyle oluşan alzheimer, yakından takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu yazıda alzheimer nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili temel bilgilerden bahsedeceğiz.

Alzheimer nedir?

Alzheimer nedir? sorusunun yanıtı, hasta yakınları için oldukça önemli. Alzheimer, beyin hücrelerinin ölmesi nedeniyle ortaya çıkan hafıza kaybı ve bunama gibi bilişsel fonksiyon bozukluklarına verilen isimdir. Halk arasında bunama olarak da adlandırılır. Günlük hayatı ciddi şekilde etkiler. İlk defa Alman psikiyatrist Alois Alzheimer tarafından 1906 yılında tanımlanmıştır. Genellikle 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülür. Beyin dokularında yaşanan ağır hasarlar, hafıza sorunlarına yol açmaktadır. Kişiler zamanla en yakınlarını bile tanıyamayacak duruma gelebilmektedir.

Alzheimer belirtileri

Alzheimer belirtileri hakkında araştırma yapan vatandaşlar, aile büyüklerinde ortaya çıkan semptomları inceleyerek teşhiste bulunmaya çalışmaktadır. Alzheimer ilk etapta hafif belirtiler şeklinde ortaya çıkar. Başlangıçta yaşanan küçük hafıza sorunları zamanla artar. Bir süre sonra kişi, nesnelerin isimlerini hatırlamakta bile zorlanabilir. Bazı alzheimer belirtileri şöyledir;

  • Hafıza kaybı ve bilinç bulanıklığı,
  • Ortama uyum sağlamakta zorlanma,
  • Sık sık kaybolmak ve yönünü şaşırmak,
  • Konuşma becerilerinin zayıflaması,
  • Basit günlük aktiviteleri yaparken zorlanma,
  • Sinirlilik hali,
  • Depresyon,
  • Halüsinasyon.

Alzheimer neden olur?

Peki alzheimer neden olur? Alzhimera yol açan etkenler nelerdir? Alzheimer, genellikle bir ileri yaş sorunu olarak bilinmektedir. Genetik yatkınlık, kafaya alınan darbeler, fiziksel aktivitenin az olması ve uyku düzenindeki bozukluklar, alzheimer nedenleri arasındadır. Son yıllardaki araştırmalara göre sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon, yetersiz beslenme ve tip 2 diyabet hastalığı da alzheimer belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. 

Alzheimer hastaları ne kadar yaşar?

Alzheimer hastaları ne kadar yaşar? sorusunun yanıtı, hasta yakınları için oldukça önemlidir. Verilere bakıldığında hastalığın ilerleme hızı ve yaşa bağlı olarak alzheimer hastaları, 2 ila 8 yıl arasında yaşamaktadır. İlk belirtilerin ortaya çıkmasından sonra hastalığın gelişimini izleyen doktorlar, ailelere bununla ilgili bilgi vermektedir. Bazı örneklerde bakım şartları iyi olan alzheimer hastalarının, yaklaşık 20 yıl yaşayabildiği görülmüştür. Alzheimer hastaları ne kadar yaşar? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Hastaların yaşam süresi; bakım olanakları, yaş ve genetik faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

Alzheimer tedavisi

Peki alzheimer tedavisi var mı? Kişinin yaşı, hastalığın evresi, genetik faktörler ve genel sağlık durumunu göz önünde bulunduran doktorlar, kişisel olarak alzheimer tedavisi uygulamaktadır. Bu hastalığın tedavisi ile ilgili herkese uygulanacak net bir reçete yoktur. Yaşadığı evde hastanın unutkanlığını azaltıcı önlemler alınabilir. Hafif fiziksel aktiviteler, sağlıklı beslenme ve huzurlu bir aile ortamının, hastalığın belirtilerini hafifletebildiği görülmüştür. Doktorlar bazen hastanın durumuna göre Donepezil, Takmin ve Memantin gibi ilaç uygulamalarına karar verebilir. Özetle alzheimer tedavisi oldukça kişiseldir.

Yorumlar (0)