Türkiye büyük rol üstlenmişti: Zelensky’den Erdoğan’a teşekkür

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Ukrayna ve Rusya arasında sağlanan esir takasının sonrasında Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür geldi.

GÜNDEM 22.09.2022, 14:51 22.09.2022, 14:59
Türkiye büyük rol üstlenmişti: Zelensky’den Erdoğan’a teşekkür

Şubat ayından bu yana kadar sürdürülen Ukrayna-Rusya savaşında arabuluculuk işlemlerinde Türkiye, etkin bir şekilde çalışmalar sağlıyor. Son olarak Rusya tarafından esir alınan Ukraynalıların takasının Türkiye’de gerçekleşmesi gözleri buraya çevirdi.

Türkiye’de kalacaklar

Ülkeler arası gerçekleştirilen anlaşma noktasında, Azovstal'da direnmiş 5 Azov komutan, savaşın bitimine kadar Türkiye’de kalmaya devam edecek.

Zelensky komutanlarla görüştü: “Gururluyuz”

21 Eylül günü gerçekleşen takasın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Ukrayna’nın Azov birliğinin komutanları ile video konferans görüşmesi sağladı.

Rusya’dan alınan komutanlarına tebriklerde bulunan Zelensky, "Uzun süredir yalnızca telefonda seslerinizi duymuştum. Şu an yüzlerinizi görebilmek beni fazlasıyla mutlu etti. Ülkemiz adına yaptıklarınızdan dolayı gururluyuz." şeklinde konuştu.

Erdoğan’a teşekkürlerini iletti

Söz konusu takas ile ilgili açıklamada bulunan Zelensky, “Gerçekleşen takas içerisinde ölüm cezasına mahkum edilenlerde bulunuyordu. 215 Ukraynalıyı yapılan takas ile Rusya tarafından kurtarıldı. Buradan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

“Özel kontrol altında olacaklar”

Takas yoluyla Rusya’dan alınan bölüğün 5 mensubunun güvenlik tedbirleri gereği Türkiye’de kalacağını aktaran Zelensky, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme sağladım. Erdoğan tarafından Azov’un 5 komutanı özel kontrolü altında alındı. Türkiye’de güven içerisinde olacaklar. Bu kişiler, Denis Şlega, Oleg Homenko, Denis Prokopenko, Svyatoslav Palamar ve Sergey Volınski. Bir defa daha dile getirmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a fazlasıyla minnettarım." dedi.

Bunun yanı sıra Zelensky, Rusya ile düzenlenen takas karşılığında 55 askeri iade ettiklerini dile getirdi.

“Savaşın bitmesi için büyük bir adım”

Söz konusu takas sonrasında geri alınan 215 kişi hakkında bilgilendirme yapan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofis Başkanı Andriy Yermak, bu insanlar içerisinde 108’inin Azov taburu savaşçısının olduğunu aktardı.

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşen esir takasının savaşın bitmesi adına büyük bir adım olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)