Çelebi’den Ali Babacan’a sert çıkış: Defolu arkadaşlar...!

ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi partisinin haftalık basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Piyasayı rahatlatmak için 31 Aralık’ta son bulacak olan esnaf vergi yapılandırması bir yıl daha ertelenmeli.” dedi. Konuşmasında yeni açılan partileri de değerlendiren Çelebi, "Hep bu defolu arkadaşlar kendilerini yalancı pehlivan gibi meydanlara sürdüler. Babacan'a soruyorlar, bu kadar borç yükü var, bu tıkanıklığı nasıl açacaksınız? Diyor ki, ben daha çok borçlanırım. Allah’ınızı severseniz çözüme bak!” sözleriyle eleştirdi.

SİYASET 23.12.2020, 22:10 24.12.2020, 11:13 Hanife
Çelebi’den Ali Babacan’a sert çıkış: Defolu arkadaşlar...!

ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi partisinin haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Genel Başkan İbrahim Çelebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, esnaf vergi yapılandırması, sicil affı ve pandemi başlarında verilen kredilerin faizsiz bir şekilde bir yıl daha ertelenmesi çağrısında bulundu.

ANAP Genel Başkanı Çelebi, konuşmasında pandemi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına “Şehit”,  Covid-19’u atlatanlara da “Gazi” payesinin verilmesi gerektiği düşüncesini bir kez daha dile getirdi.

“Devlet destek veriyor ama yeterli değil”

Pandemi sürecinde devletin esnaf ve zanaatkâra ciddi destekler verdiğini belirten ANAP Genel Başkanı, “Şimdi de salgının tekrar artmasından kaynaklı yeniden bir kapanmaya girdi. Ama görüyoruz ki tüm yük esnaf ve zanaatkârlarımızın omuzlarına yüklenmiş durumda. Devlet belirli destekler verme gayretinde ve veriyor da. Ama bunların yeterli olmadığını görüyoruz. Sadece basit usuldeki zanaat ve esnafımıza destekler veriyor.” dedi.

İbrahim Çelebi, “Esnaflarımızın haykırışlarını ve sitemlerini görüyoruz.  Ama çok şükür ki Avrupa’da benzerlerini gördüğümüz daha büyük taşkınlıklara isyanlara sevk edilen olaylar Türkiye’de yaşanmıyor. Geçen hafta Cuma namazından sonra Keçiören’de esnaf ziyaretine çıktım. Esnaf sıkıntısını söylüyor ama bir yandan da şükrediyorlar. Yani işte Türk milletinin bir özelliğidir, dinimizin de bir gereğidir. Yıkıcı, kırıcı hiçbir söylem içerisinde olmuyorlar. Bunlar bu kadirşinaslığı gösterirken devletimizin en üst düzeyde bu duyarlılığı göstermesinde yarar var.” ifadelerini kullandı.

“CHP’nin iddiaları üzüntü verici”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un AK Parti eski milletvekili Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğuna ilişkin iddiasına da değinen Genel Başkan Çelebi şunları söyledi: 

“Dünya şampiyonu, olimpiyat şampiyonu, Avrupa şampiyonu olmuş bir güreşçimizin bu tarz ithamlarla karşılaşması üzüntü verici. Bu ciddi iddiaları oldubittiye getirip laf olsun diye söylememek lazım. Bu demek değildir ki bunlara tepki gösterirken de asgari ücretle işe girmek için on binlerce gencin sırada beklerken, bu arkadaşların dört yerden beş yerden maaş almaları da aklımıza da vicdanımıza da sığmayan etik değerlerimize uymayan davranışlar. Özellikle bu makam arabası saltanatı, üç dört hatta beş farklı yerlerden yüksek maaş alması doğru bir şey değil.”

“Esnafın vergi yapılandırması 2021 yılının sonuna kadar uzatılsın”

Gündem değerlendirmesinde esnaf SGK prim borcu ve stopaj vergisi yapılandırmasına da değinen Çelebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “31 Aralık’a kadar bunların müracaatlarının son günü ve ödemeleri de Ocak ve Şubatta başlıyor. Yeni bir kararname ile en azından 2021 yılının sonuna kadar ötelemesini istiyoruz. Yapılandırma doğrudur. Belki esnaf için bir çıkış yoludur. Hatta sicil affıyla birlikte 2021 yılına kadar ötelenmeli. Pandeminin ilk dönemlerinde kullandırılan kredilerinde faizsiz bir şekilde bir yıl daha ertelenmesi piyasayı bir nebze rahatlatacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Çelebi, devletin Avrupa’daki gibi taşkınlık yapmayan,  eylemlerde bulunmayan sabırla bekleyen esnaf ve zanaatkara sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Çelebi’den Ali Babacan’a sert çıkış: Defolu arkadaşlar!

Konuşmasında yeni açılan partilere de değinen Çelebi, “Türkiye hakikaten yüksek borçlu bir ülke, cari açığımız var. Şimdi bakıyorum iktidar belirli bir çalışmalar içerisinde. Muhalefet partiler var, yeni particikler çıktı. İktidar partisinden ayrılan partiler var, ana muhalefet partisinden ayrılan, kimisi kuran kimisi kurmakta olan hareketler var. Hep bu defolu arkadaşlar kendilerini yalancı pehlivan gibi meydanlara sürdüler. Şimdi AK Parti’den ayrılan ve AK Parti dönemlerinde ekonominin başından sonuna kadar başında olan arkadaş, sanki kendini kurtarıcı bir edasıyla lanse ediyor ve soruyorlar. Diyorlar ki,  bu kadar borç yükü var, bu tıkanıklığı nasıl açacaksınız? Diyor ki, ben daha çok borçlanırım. Allah’ınızı severseniz  çözüme bak!” dedi.

“Kılıçdaroğlu’nun o sözleri umarım dil sürtüşmesidir!”

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını da eleştiren Genel Başkan Çelebi, “Dün ana muhalefet partisinin lideri -umarım dil sürtüşmesidir- diyor ki, ‘uyuşturucu baronlarından ve organ mafyasından vergi al'. Eğer ciddi söylenen bir sözse çok abesleştiler. Ana muhalefet partisi demek, alternatif olarak iktidara hazır bir parti demek. Eğer iktidara hazır bir partinin genel başkanı böyle bir söylemin içerisindeyse üzüntüyle karşılıyorum. Allah bizlere yardım etsin” diye konuştu.

“Gelin hep birlikte sadece bir anayasa yapalım”

Ayrıca Çelebi,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemi” önerisine olumlu baktıklarını belirterek, “Tüm siyasi partilerin ortak bir paydada buluşabilmesi için bir masaya oturmaları lazım. Önemli meselelerde bir araya gelemezsek vay halimize. Ama cumhurbaşkanlığı sistemi ile güçlendirilmiş parlamenter sistemi arasında tekrar toplumu ayırmaya yönelik bu çağrıları çok samimi bulmuyoruz. Ülkenin başka sorunları varken ‘bu sistemi çöpe atalım yeni bir sistemi tartışalım' derseniz, ben bunun altında çok samimiyet aramıyorum. Gelin hep birlikte daha öz daha sade bir anayasa yapalım. Siyasi partiler yasasını ve seçim yasasını el birliğiyle değiştirelim. Toplumun yeterince ayrıştığı yetmiyor mu? Daha elzem sorunlar varken biz nelerle uğraşıyoruz. Bu ülke bizim. Cumhuriyet tarihinden bugüne dek bu ülkeyi yönetenler az veya çok  kendi tecrübe ve bilgileri dahilinde bu ülkeye hizmet etmişler. Hepsinden Allah razı olsun. Şimdi iktidarın yandaşlarına baktığımızda sanki Ak Parti’den önce bu ülkede hiç bir şey yapılmamış. Her şey bu iktidarla birlikte gelmiş. Bunlar doğru yaklaşımlar değil. Doğru da değil. Ak Parti’den önce de ciddi çalışmalar yapıldı.” dedi.

“Uzun tutukluluğa karşıyız”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı yeni karar üzerinden Selahattin Demirtaş’ın yargılanmasına yönelik değerlendirmede bulunan Genel Başkan Çelebi, “Uzun tutukluluğa karşıyız. Bu arkadaşı yargılayalım. Suçu sabitse suçunun cezasını çeksin. Ama herhangi bir hüküm vermeden tutukluluğunun doğru olmadığını belirmiştik. Bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda bir karar aldı. Bu karar sanki Demirtaş masummuş ve affetme gibi algılanmamalı. Bu uzun süren tutukluluğunun yapılan bir itirazın neticelenmesi. Bizim iç yargı hukukumuzu da ben Demirtaş’ın avukatlarının bu işi savsakladıklarını ötelediklerini tahmin ediyorum. Ama yargımızın da ne olursa 4 yıldır çözümlemesi gerekir idi. Terörle ile ilişkilerini hiç saklamayan parti, 285 milyon lira hazine yardımı almış. Yargıya başsavcılığı bu partinin terörle ilişkisi ortadayken buna bir kapatma davası açmıyor ise Meclis’teki partilerin müracaatı da buna yetiyor, partinin kapatılması ile bir dilekçe dahi vermiyorlarsa bu sadece laf cambazlığından başka bir şey değildir.” dedi.

ANAP’ın sorunlu değil sorumlu bir parti olduğunu belirten Çelebi, siyasi partilere “onu bunu dayatmak yerine gelin fikirlerimizi yarıştıralım” diyerek ülkenin sorunlarını çözmek için birlik olmaya çağırdı. Çelebi, ANAP olarak gerektiğinde bilgi, fikir, çalışma olarak hükümete destek vereceklerini de sözlerine ekledi.
   
 

Yorumlar (0)