Çocuklarına antibiyotik veren ebeveynler dikkat! Gereksiz kullanımın zararları ortaya çıktı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, çocuklarda artan antibiyotik kullanımının risklerine dikkat çekerek, “Çocuklarda alerjik hastalıklar, dikkat eksikliği, konuşma bozukluğu, zihinsel yetersizlik, işitme bozuklukları riskini artırdığını gösteriyor” dedi.

SAĞLIK 24.05.2024, 13:46 Şeyda Gül
Çocuklarına antibiyotik veren ebeveynler dikkat! Gereksiz kullanımın zararları ortaya çıktı

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, antibiyotik kullanımına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Çocuklar üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Şen, antibiyotik tüketiminde ülkemizin dünyada yüzde 42,2 ile birinci sırada olduğuna dikkat çekti. Son yıllarda geliştirilen yeni bir antibiyotik yok ve dünya hızla artan bir antibiyotik direnci ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Şen, “Teşhis ve tedavide önemli gelişmeler söz konusu. Organ nakilleri, yoğun bakım hizmetleri, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların başarılı ancak maalesef antibiyotik direnci nedeniyle, bu tedaviler sırasında gelişecek bir bakteriyel hastalık sonucunda sevdiklerimizi kaybedebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Anne sütü çocukları enfeksiyondan korur

Çalışmaların hayatın ilk bin günü içinde kullanılan antibiyotiklerin çocuklarda alerjik hastalıklar, dikkat eksikliği, konuşma bozukluğuna yol açtığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Şen, zihinsel yetersizlik, işitme bozuklukları riskini artırdığını gösterdiğine işaret etti. Çocukluk çağında görülen hastalıkların çok büyük bir kısmının nezle, grip, bronşiolit, ishal gibi, viral enfeksiyonlar olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şen, bu dönemde antibiyotik tedavisinin gereksiz hatta uzun vadede zararlı olduğunu vurguladı. Anne sütü ile beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Şen, “Çocukluk çağı aşılarına hassasiyetin artması çocuklarımızı enfeksiyon hastalıklarının sebep olduğu hastalıklardan ve ölümden korur” ifadelerini kullandı.

Nefes almada zorluk ve çarpıntı gibi yan etkiler olabilir

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şen, antibiyotiklerin en uygun yoldan etkin dozda optimum aralıklarla ve uygun süreyle kullanılması gerektiğini kaydetti. Antibiyotiklerin en sık görülen yan etkileri kaşıntı, döküntüler, nefes almada zorluk, çarpıntı gibi alerjik belirtiler, ishal, kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi sindirim sistemi yan etkileri olduğunu sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Şen, “Antibiyotikler zararlı bakterilerle birlikte bağırsaktaki yararlı bakterileri de yok edip bağışıklığı olumsuz etkileyebilir. Bazı antibiyotik grupları ile kadınlarda vajinal rahatsızlıklar da görülebilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Doktor önerisi olmadan kullanılmamalı

Antibiyotiklerin doktor önerisi olmadan reçetesiz kullanılmasının da başta böbrek ve karaciğer olmak üzere organlara zarar verebileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Şen, bunun dışında, farklı yan etkilere maruz kalınabileceği gibi gereksiz kullanılan antibiyotik tedavileri sonucunda bakterilerin sonraki tedavilere direnç göstermesine neden olunabildiğini anlattı. Bazı antibiyotiklerin bireyin aldığı diğer ilaçlarla etkileşime girebildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şen, bunun reaksiyonlara neden olabileceğini ifade etti. Tedavilerden herhangi birinin etkinliğini azaltabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Şen, “Ayrıca yan etki görülme sıklığı da artabilir. Bu yüzden bireye bir antibiyotik reçete edildiğinde, birey başka ilaçlar alıyorsa bunu doktoruna iletmelidir” dedi.

Yorumlar (0)