Gündüz kuşağı, RTÜK’ün süzgecinde: Program konseptleri değişiyor

RTÜK, gündüz kuşağı hakkında artan şikayetleri değerlendirdi ve 7 televizyon kanalının genel müdürlerini Ankara’ya toplantıya çağırdı. RTÜK, daha önce de aynı yöneticilere uyarı mektubu göndermişti.  

GÜNDEM 04.11.2021, 07:58 06.11.2021, 09:37
Gündüz kuşağı, RTÜK’ün süzgecinde: Program konseptleri değişiyor

Gündüz kuşağındaki programlar hakkında daha önce kanal yöneticilerine uyarıcı mektup gönderen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son dönemlerde artan şikayetler sebebiyle 7 televizyon kanalı müdürünü Ankara’ya davet etti. RTÜK İletişim Merkezi, sosyal medyalar ve CİMER aracılığıyla iletilen şikayetleri konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurul üyeleri ve kanal yöneticilerinin toplantısı basına açık şekilde gerçekleşti. 

Toplantıda 3 konu ele alındı 

Toplantıda 3 farklı konunun ele alındığı belirtildi: kadına yönelik şiddet, toplumsal değerler ve çocukların korunması. Üst Kurul üyeleri tarafından hazırlanan sunumda 7 televizyon kanalından gündüz kuşağı programlarının bazı içerikleri gösterildi ve bu içerikler de yayıncılık ilkesine uygunluk bakımından değerlendirildi. 



İçeriklerin hassasiyeti istendi 

Radyo ve televizyon kanallarının imza atarak onayladığı Yayıncılık Etik İlkelerini tekrar hatırlatan RTÜK üyeleri, gündüz kuşağı programları hakkında önerileri dile getirdi. Yayıncıların, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşları ile daha aktif iş birliği içerisinde olması istendi. Medya önündeki kişilerin eğitimlerinin iyileştirilmesinin gerektiği de aktarıldığı toplantıda, programların, “kadınların saygınlığını ön plana çıkartan, çarpık ilişkilerin sunumunu engelleyen, aile bütünlüğünü korumaya yönelik, kişisel verilerin korunması konusunda hassas” olması gerektiği bildirildi. 

“Programlar kaldırılmasın, düzenlensin” 

Toplantı sırasında konuşan RTÜK Başkanı, şunları dile getirdi: “RTÜK’ün denetleme ve düzenleme faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda paydaşlarımızla aktif iş birliğinde bulunmak istiyoruz. Vatandaşlarımızdan gelen şikayetleri önemsiyoruz. Gündüz kuşağı programlarının kaldırılmamasından yanayız. Bu programların yeni bir bakış açısıyla ele alınmasının ve düzenlenmesini istiyoruz. Bu tarz programların izleyici kitlesinin büyük olduğunu reytinglerden görüyoruz. Özellikle gündüzleri evde bulunan kadınlar, emekliler ve çocukların büyük kesimi bu programları takip ediyor. Bu sebeple programlarda faydalı içeriklerin gösterilmesinden yanayız.” 

“Programlar, pek çok ilkeyi ihlal ediyor” 

RTÜK Başkanı: “Kadınların eğitimlerine yönelik bilgilendirici unsurların bulunduğu gündüz kuşağı programlarının kanallarda yer alması gerekiyor. Bu programların da izleyicide karşılık bulacağını düşünüyoruz. Bugün gündüz kuşağı programlarında pek çok ilkenin ihlal edildiğini görüyoruz. RTÜK olarak uygunsuz her içeriğe ceza verme taraftarı değiliz. İletişim ile bu aksaklıkların giderilmesini doğru buluyoruz. Bu programların çocuklarımız tarafından da takip edildiğini unutmayacağım. Bu kültür de toplum da hepimizin. Bunları ilerletecek programları devreye sokalım.” 

Yorumlar (0)