Vergi Dairesi Başkanı’ndan duyuru: “Denetimler sıklaştırılacak”

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, işletmelerde KDV denetimi gerçekleştirdi. Denetim kapsamında, işletmelerin pos cihazları, yazar kasaları ve ödeme yöntemlerine ilişkin cihazlar kontrol edildi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç, vatandaşların yaptığı alışverişlerde aldıkları ürün ve hizmetin belgeye işlediğini kontrol etmesini söyledi. Bilgiç buna ek olarak, işletme denetimlerinin artacağını da sözlerine ekledi.

GÜNDEM 27.04.2024, 17:49 Melina Ay
Vergi Dairesi Başkanı’ndan duyuru: “Denetimler sıklaştırılacak”

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinde restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane gibi işletmelerde KDV denetimi yaptı. 45 araç ve 200 personel ile gerçekleştirilen denetimlerde, KDV oranlarına ilişkin kontroller yapıldı. Ayrıca, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazları incelendi. İş yerlerinin kira durumu, kira ödemelerinin banka üzerinden yapılıp yapılmadığı ve kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı da kontrol edildi. Başkan Bilgiç, denetimlere katılarak açıklamalarda bulundu. Bilgiç, “Yaklaşık 45 araç ve 200 gelir uzmanının katılımıyla gerçekleşen denetimlerde, Katma Değer Vergisi oranları, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazları kontrol edildi. Ayrıca, iş yerlerinin kira durumu, kira ödemelerinin banka aracılığıyla yapılıp yapılmadığı ve kayıtdışı istihdam gibi çeşitli konularda vergi denetim faaliyetleri gerçekleştirildi” açıklamalarına yer verdi.

“Amacımız vergiye uyum sağlamak”

Bilgiç, “Vergi denetimlerimizde KDV oranları, ödeme kaydedici cihazlar ve POS cihazları kontrolü, iş yerlerinin kira durumu ve kira ödemelerinin izlenmesi, POS cihazlarının işletmeye ait olup olmadığının belirlenmesi, kayıtdışı istihdamın tespiti ve IBAN numaralarının incelenmesi gibi konular üzerinde yoğunlaşacağız. Amacımız kayıt dışılığı önlemek ve vergiye uyumun sağlanmasını sağlamaktır” dedi.

Denetimler artacak

Bilgiç, özellikle KDV oranlarını yanlış uygulayan ve düşük oranla yüksek miktarlarda ürün satışı yapan işletmelerin denetimlerinin artacağını söyleyerek, denetimlerde mükelleflere vergi konusunda rehberlik yapılarak uyum sağlanması hedeflendiğini ve kayıt dışılığının önlenmesi için cezai işlemlerin uygulanacağını vurguladı.

“VİMER’e ya da CİMER’e bildirin”

Vatandaşların yaptığı alışverişlerde aldıkları ürün ve hizmetin belgeye işleyip işlemediğini kontrol etmesini istediklerini Bilgiç açıklamasını, “Aksi bir durumla karşılaşmaları halinde de gerek CİMER gerek VİMER vasıtasıyla bunları bizlere intikal ettirmeleri durumunda gerekli incelemeler ivedilikle yapılacaktır” şeklinde sonlandırdı.

Yorumlar (1)
Baturhan 2 hafta önce
Kart çekerken sigaradan komisyon alanları şikayet edebiliyor muyuz