200 milyar dolar yurt dışına kaçırıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tartışmalı enflasyon rakamları, İYİ Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Araştırma önergesi için söz hakkı alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Türk yatırımcılara ait 200 milyar doların yurtdışına kaçırıldığı söyleniyor. 100 milyar doları olsa Türkiye'nin bu krizi atlatır." dedi.

GÜNDEM 12.10.2019, 09:38
200 milyar dolar yurt dışına kaçırıldı!

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tartışmalı enflasyon rakamları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda AK Parti iktidarına yakın iş insanlarının 200 milyar doları yurtdışına kaçırdığını ileri süren Kuşoğlu, "100 milyar dolar ile Türkiye bu ekonomik krizi atlatır." dedi.

Araştırma önergesi için söz hakkı alan Kuşoğlu, şunları söyledi:

"TÜİK rakamlarının inandırıcı olmaması devletin güvenirliliği ile ilgili bir konu. Sadece TÜİK rakamları ile değil BDDK rakamlarında da benzeri sorunlar var. Maliye Bakanlığı’nın ya da Merkez Bankası'nın açıkladığı rakamlarla ilgili olarak da benzeri sorunlar var. Konu bir kurumun değil devletin güvenirliliği ile ilgili. Türkiye ekonomisinin güven verip vermemesi ile ilgili bir konu, basite alınacak bir konu değil."

"Böyle bir algının olması bile büyük sorun"

Kuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Güven konusu ile ilgili iktidar milletvekillerimiz gerçek değil diyecekler ama gerçek olup olmamasından ziyade böyle bir algının olması bile büyük bir sorundur. Bir milyar dolarınız olsa şu anda Türkiye'de yatırım yapar mısınız? Belki şöyle yaparsınız; yarısını yurtdışına çıkarır, yurtdışında tutarsınız. Geri kalanı ile yaparsınız, tümüyle yapmazsınız."

"Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmıyor"

Uzun süredir yatırımcıların Türkiye'ye gelmediğine dikkat çeken Kuşoğlu, "Türkiye ekonomisine güven duyulmadığı için, hukuka, adalete, devlet kurumlarına güven olmadığı için, Türkiye'de yatırım yok. Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmıyor. Doğrudan yatırımlarda önemli ölçüde azalma var. Doğrudan yatırımlar da gayrimenkul yatırımlarından oluşuyor. Vatandaşlık almak için yapılan yatırımlar onlar da. Gerçek yatırımcı gelmiyor Türkiye'ye. Türk yatırımcılar da son yıllarda -rakamlar yok ortada- gerçek rakamları bilebilsek, Türk yatırımcılar Türkiye'den daha fazla yurtdışına yatırım yapıyorlar. Şu anda Bulgaristan'a, İngiltere'ye, Portekiz'e, Yunanistan'a, Mısır'a, Romanya'ya, Polonya’ya daha fazla yatırım var Türkiye'den. Neden? Ekonomiye, devlet kurumlarına güven yok." diye konuştu.

"Türkiye, 100 milyar doları olsa bu krizi atlatır"

Kuşoğlu, Türk yatırımcılara ait 200 milyar doların yurtdışına kaçırıldığı söyleyen Kuşoğlu, "Türkiye, 100 milyar doları olsa bu krizi atlatır. 200 milyar doların yurtdışına kaçırıldığından bahsediliyor. Çok önemli bir rakam. Bu dönemde kazanılan bir paradan bahsediyorum. Bu iktidara yakın iş adamlarınca kaçırılan paradan bahsediyorum. Onlar bile güvenmeyip yurtdışına götürdüğüne göre, Türkiye'ye yatırım yapmadığına göre, gerçekten bir sorun vardır. Bu sorunun da üzerinde durulup giderilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Devlet kurumlarının güvenilir olması lazım"

Türkiye'ye yurtdışından yatırım gelmediğini vurgulayan Kuşoğlu, "Türkiye'ye yurt dışından borç vermek istemiyorlar. Verdiklerinde de çok yüksek faizden borç veriyorlar. Çünkü Türkiye'nin güven endeksi çok yüksek. Bunun devamı mümkün değil. Adaleti, hukuku sağlamamız lazım. Devlet kurumlarının güvenilir olması lazım. Söyledikleri rakamların inandırıcı olması lazım. BDDK'ya göre sorunlu krediler 4 civarında. 6 ay önce, 31 Mart itibariyle torba kanun görüşmelerinde 400'ün üstünde sorunlu kredinin olduğunu açıklamıştık. Ama bunu çok daha düşük açıklıyorlar." dedi.

Yorumlar (0)