Bakan Şimşek, Riyad’dan enflasyon mesajı verdi

Türkiye'nin gelişmekte olan çoğu ülkeye göre çok daha iyi bir hikayeye sahip olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 29,5 ile gelişmekte olan piyasalar ortalamasının yarısından daha az” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 30.04.2024, 00:08 Şeyda Gül
Bakan Şimşek, Riyad’dan enflasyon mesajı verdi

İslam Kalkınma Bankasının 50. yıl dönümü nedeniyle Riyad'da düzenlenen İKB Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlenen "Guvernörler Diyaloğu-Türkiye" oturumunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de enflasyonla mücadeleyi desteklemek için güvenilir bir mali çerçeve oluşturduklarını ve depremin etkilerine rağmen kamu maliyesinin iyiye gittiğini söyledi. Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 29,5 ile gelişmekte olan piyasaların ortalamasının yarısından daha az olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, mali disiplinin de Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'nın temel bileşenlerinden olduğunu belirtti.

Program oldukça sağlam, kendi içinde tutarlı ve güvenilir

Türkiye'nin çok kapsamlı bir yapısal reform gündemi de olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, para politikası ve maliye politikasının arzu ettikleri sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olabilir ancak bunları sürdürülebilir kılmak yapısal uyum gerektirdiğini söyledi. Dolayısıyla yapısal reform programının verimliliği arttırmayı, rekabetçiliği geliştirmeyi ve dolayısıyla potansiyel büyümeyi artırmayı amaçladığını anlatan Bakan Şimşek, programın oldukça sağlam, kendi içinde tutarlı ve güvenilir olduğunu ifade etti.  Programı açıkladıktan bu yana güçlü bir yatırımcı ilgisi olduğunun bilisini veren Bakan Şimşek, yurt içi ve yurt dışından gelen tepkilerin oldukça güçlü olduğunu söyledi. “Bu, 2 yıllık bir program. Dolayısıyla tam sonuçlarını görmemiz için zamana ihtiyacımız var” diyen Bakan Şimşek, ilk göstergeler programın işe yaradığı ve Türkiye'yi yeniden sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına oturtmak için gerekenlere sahip olduğu yönünde olduğu belirtti.

Programımıza yönelik tepkiler son derece olumlu oldu

Programın henüz ilk aşamada olsa dahi işe yaradığını belirten Bakan Şimşek, önümüzdeki yıl bu zamanlar sonuçlar hakkında konuşabilecek bir konumda olacağını düşündüğünü vurguladı. Cari işlemler açığının neredeyse yarı yarıya azaldığını dile Bakan Şimşek, işsizlik oranının da son on yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirtti. Makul bir büyüme, düşük işsizlik oranı, iyileşen kamu maliyesi ve dezenflasyon sürecine sahip olunduğunu belirten Bakan Şimşek, programa yönelik tepkilerin son derece olumlu olduğunu aktardı. “Tam bir not artırımı aldık, tüm derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye ilişkin görünümlerini negatif ya da durağandan pozitife çevirdi” diyen Bakan Şimşek, büyük olasılıkla kredi notunda da artışlar olacağının bilgisini verdi.

Türkiye ticaretteki yeni eğilimlerden faydalanıyor

Küresel ticaretteki bölünmeye işaret ederek, bölünmenin ticaretin önünde büyük bir engel olduğunu ancak Türkiye için bir avantaj oluşturduğunu söyleyen Bakan Şimşek, küresel ticaretteki parçalanmayla dost ve yakın ülkelerden tedarikin arttığını anlattı. Yakın ülkelerden tedarik (nearshoring) küresel pandemi sonrası yeni normal olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, şimdi stratejik rekabet ve ticari parçalanmayla dost ülkelerden tedarik (friendshoring) yeni normal haline geldiğini belirtti. Her ikisine de bakıldığında Türkiye’nin bu iki eğilimden en fazla yararlanan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği'ne dayalı ticari ilişkisine; Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile tarihi, kültürel ve ticari bağlarına ve Orta Asya ülkeleriyle dostluğuna dikkati çekti. Türkiye'nin ihracatının yüzde 70'ini oluşturan çevresinin dost ve yakın olarak nitelendirilebileceğini belirten Bakan Şimşek, “Dolayısıyla, ticaretteki parçalanmadan fayda sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşil dönüşüm Türkiye için gereklilik

Türkiye'nin yeşil ekonomi ve enerji dönüşümünde attığı adımlara değinen Bakan Şimşek, yenilenebilir enerjiye yatırımın bir gereklilik olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2022'de petrol ve doğal gaz ithalatına 97 milyar dolar ödediğini anımsatan Bakan Şimşek, bu rakamın 2023'te 70 milyar doların üzerinde olduğunu ve bu yıl da 80 milyar dolara yakın olacağını aktardı. Türkiye'nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltabildiği ölçüde makro finansal istikrarsızlığın ana kaynağı olan cari açığı da düşürebileceğini belirten Bakan Şimşek, “Dolayısıyla, bizim için cari açığın sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda, yenilenebilir enerji kilit öneme sahip. Tek başına yenilenebilir enerji de değil, ekonominin yeşil dönüşümü konusunda büyük bir potansiyelimiz var” şeklinde konuştu.

60 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz

Türkiye'nin geçen yıl dünyadaki en büyük 4'üncü turizm destinasyonu olduğuna değinen Bakan Şimşek, bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini anlattı. Bakan Şimşek, “Yılın ilk 3,5 aylık dönemindeki rezervasyonlara ve seyahatlere baktığımızda, hedeflerimizle uyumlu bir ilerleme olduğunu görüyoruz ki bu Ukrayna ve Gazze'deki gelişmelere rağmen” diye konuştu.

Yorumlar (0)