Taksim saldırısı için karar açıklandı! ‘Amaçları Kürdistan kurmak’

İstiklal Caddesi'ndeki 2022 terör saldırısına ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme, saldırının YPG'li teröristler tarafından Türkiye'nin birliğini bozmak ve Kürdistan devleti kurmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

GÜNDEM 16.05.2024, 18:01 17.05.2024, 17:52 Buse Önder
Taksim saldırısı için karar açıklandı! ‘Amaçları Kürdistan kurmak’

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 Pazar günü gerçekleşen bombalı terör saldırısının ardından, davanın karar duruşması yapıldı ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 130 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Gerekçeli karara göre, saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashir'e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 794 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca, bombanın hazırlanmasına yardım ettiği belirlenen Bilal Elhacmaos da mahkeme tarafından suçlu bulunarak cezalandırıldı.

Amaçları ‘Kürdistan’ devleti kurmak

Mahkeme kararında, sanıkların YPG/PYD silahlı terör örgütü mensupları olduğu, örgütün amacının Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını bölerek Kürdistan devleti kurmak olduğu vurgulandı. Örgütün bu amaç doğrultusunda kamu düzenini bozmayı, kamu otoritesini zayıflatmayı, toplumda kargaşa meydana getirmeyi ve devletin birliğini zayıflatmayı hedeflediği ifade edildi.

Özel bölmeli iç çamaşırı giydiler

Bilal Elhacmaos ve Ahlam Albashir'in Suriye'de YPG/PYD terör örgütü kontrolünde bulunan Münbiç şehrinde ikamet ettikleri, burada terör örgütü mensuplarıyla temas halinde oldukları, hatta casusluk yapmaları için teklifler aldıkları belirtildi.

Gerekçeli kararda, sanıkların eylem hazırlıklarını İstanbul'da yaptıkları ve saldırıyı Taksim'de gerçekleştirdikleri ifade edildi. Albashir'in üzerine patlayıcı malzemeleri gizlediği özel bölmeli iç çamaşırlarını giyerek Taksim'e geldiği ve burada bombayı patlattığı detaylarına yer verildi.

Yurt dışına kaçmak istediler

Bombalı saldırıyı gerçekleştirmeden önce sanıkların 2 ay boyunca keşif ve hazırlık yaptıkları, ancak eylemi bir gün erteledikleri belirtildi. Bu erteleme, sanıkların yurt dışına kaçma planları yapmaları nedeniyle gerçekleşti.

Saldırının ardından, suçluların yakalanmasını engellemek amacıyla örgüt mensupları tarafından organize edildiği belirtildi ve sanıkların yurt dışına kaçırıldığına dair detaylar kararda yer aldı.

Yorumlar (0)