Türkiye-Irak sınırında hareketlilik! 33 yıl sonra geri döndüler

Erdoğan'ın Irak'ta attığı imzalar, sınır güvenliği konusunda iki ülke arasındaki iş birliği bağlarını derinleştirdi. 1991'de bölgeden çekilen Irak sınır birliklerinin 33 yıl sonra geri döndü. Irak yönetimi, Zaho'ya bağlı Kişani köyünde iki askeri üs kurdu. İşte Türkiye-Irak sınırındaki hareketliliğe dair detaylar...

DÜNYA 30.04.2024, 10:20 Hakan Öksüz
Türkiye-Irak sınırında hareketlilik! 33 yıl sonra geri döndüler

13 yılın ardından Irak'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik görüşmeler yaptı. Terörle mücadele ve sınır güvenliğini içeren konularda mutabakat metinlerine imza atıldı. Sınır güvenliğinde iş birliğinin kurumsallaştırılması için Türkiye ile Irak arasında "Güvenlik Ortak Koordinasyon Merkezi" kurulması kararlaştırıldı.

Iraklı birlikler, 1991'de bölgeden çekilmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin imzaladığı iş birliği anlaşmaları, Irak sınır birliklerinin 33 yıl sonra bölgeye dönüşüne zemin hazırladı. Iraklı birlikler, Körfez Savaşı'ndan sonra 1991'de bölgeden çekilmeye mecbur kalmıştı. Bölgede yeniden konuşlanan Iraklı birlikler, sınıra 2 askeri üs kurdu.

Korgeneral Metin Tokel ile Iraklı komutanlar arasında kritik görüşme

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak'ın kuzeyinde teröre yönelik yaptığı operasyonlarda Irak güvenlik birimleri ile iletişim halinde olduğu kaydedildi. İkinci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel, bu kapsamda 12 Mart'ta Iraklı komutanlar ile Pençe - Kilit Harekat bölgesinde bir araya gelmişti. 

Irak ile temasların daha sıkı hale gelmesinin ardından sınırda hareketlilik arttı. Irak sınır birlikleri, şubat ayı itibarıyla Duhok'a bağlı Şeladiz ve Amedi bölgelerinde konuşlanmaya başladı. 

Kişani köyünde iki askeri üs kurdular

Irak basını, sınır birliklerinin Zaho'ya bağlı Kişani köyünde iki askeri üs kurduğunu bildirdi. Güvenlik kaynakları, sınır muhafızlarının bölgedeki etkinliğinin arttığını doğruladı. Türkiye'ye gelen Iraklı bir heyet, sınırdaki gelişmiş güvenli sistemlerini inceledi. Türkiye, bu konuda Irak'a destek verebileceğini bildirdi.

Yorumlar (0)