İsrail’den Türkiye açıklaması: ‘Bizi zayıf noktamızdan vurdu’

İsrail basınında Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı geniş bir yankı bulurken, bunun ani ve hızlı bir karar olduğu belirtildi. Dijital tedarik zinciri CEO'su Elad Barshan, “Bizi tedarik zincirimizin en zayıf noktasından vurdu” dedi.

DÜNYA 09.05.2024, 17:59 11.05.2024, 09:13 Buse Önder
İsrail’den Türkiye açıklaması: ‘Bizi zayıf noktamızdan vurdu’

Türkiye'nin İsrail ile ticaretini durdurma kararı ani ve beklenmedik bir şekilde geldi. Kararın etkileri özellikle İsrail'deki ticaretçiler ve işletmeler arasında endişeye yol açtı.

The Times of Israel gazetesine göre, bu kararın en belirgin sonucu olarak, İsrail'in ithalat ve ihracatında ciddi kesintilere neden olması bekleniyor.

İsrailli ithalatçılar ise, Türkiye'den gelen ürünlerin yerini almak için alternatif arayışlara girişti. Ancak bunun, daha uzun ve daha maliyetli nakliye rotalarıyla karşılaşılacağı anlamına geldiği iddia edildi.

Avrupa ve ABD’ye yönelebilir

Söz konusu kararın kısa vadede fiyat artışlarına neden olması bekleniyor. Özellikle kuru ve taze gıda ürünleri, hammaddeler, elektronik cihazlar, demir-çelik gibi ithal ürünlerde fiyat artışları bekleniyor. İsrailli ithalatçıların, Türk tedarikçilerin yerine Avrupa ve ABD'den tedarikçilere yönelebileceği tartışılırken, bu durumun da maliyetlerin artmasına neden olabileceği belirtiliyor.

İsrail hazırlıksız yakalandı

SlickChain'in CEO'su Elad Barshan'a göre, Türkiye'nin bu kararı alması ve uygulamaya koyması oldukça hızlı oldu ve bu da İsrailli ithalatçıları hazırlıksız yakaladı.

Barshan, "Türkiye'den ithalat yapmak oldukça ucuzdu ve nakliye süreleri çok kısadı. Bu nedenle, bu karar tedarik zincirinin en hassas noktasından vurdu" dedi. Ayrıca, Türk sanayisine bağımlı olan bazı ithalatçıların hayatta kalma mücadelesi verebileceğini belirtti.

Diğer ülkelerden de kısıtlama gelebilir

İsrail'in uluslararası mahkemelere gitmek yerine, diğer müttefiklerinden Türkiye'ye baskı yapması gerektiğini söyleyen Barshan, İsrail'in bu konuda harekete geçmemesi halinde diğer ülkelerin İsrail ile ticareti kısıtlamaya başlayabileceğini belirtti.

İsrail Deniz Ticaret Odası Başkanı Yoram Sebba da Türkiye'nin kararının İsrailli ithalatçıları alternatif batılı tedarikçilere yönelttiğini belirtti. Sebba, "Baskı altında olduğunuzda yeni tedarikçilerle anlaşma yapmak ve sözleşmeler imzalamak ideal değildir" dedi.

Yorumlar (0)