BM'den İsrail'e: Bu hukuk ihlalidir!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan açıklamada, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtildi.

DÜNYA 19.11.2019, 15:38
BM'den İsrail'e: Bu hukuk ihlalidir!

OHCHR (Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği), işgal altındaki Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim yerlerinin "uluslararası hukukun ihlali" olduğu yönündeki Birleşmiş Milletler'in (BM) uzun süredir var olan duruşunda bir değişiklik olmadığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminin "İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini" duyurmasına ilişkin soruyu yanıtladı.

"BM'nin var olan duruşunu sürdürüyoruz"

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, "Birleşmiş Milletler (BM) Sekreteryasının bir parçası olarak, 'İsrail yerleşim yerlerinin uluslararası hukukun ihlali' olduğu yönündeki Birleşmiş Milletler (BM)'in uzun süredir var olan duruşunu sürdürüyoruz." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) açıklamalarına tepki gösteren OHCHR Sözcüsü Rupert Colville, "Bir devletin politika durumundaki bir değişiklik ne mevcut uluslararası hukuku ne de Uluslararası Adalet Divanı ve Güvenlik Konseyinin (bu konudaki) yorumunu değiştirir." ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun seçim vaadiydi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 17 Eylül'de İsrail'de yapılan erken seçimlerden önce, (İsrail işgali altındaki) Batı Şeria'daki (yasa dışı) Yahudi yerleşim birimlerini "İsrail'e ilhak" vaadinde bulunmuştu.

Pompeo: Yasa dışı görmüyoruz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini duyurmuştu.

400 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ise 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim yerleri yasa dışı kabul ediliyor.

Yorumlar (0)