Afganistan’da sular durulmuyor: Kuzey kesimleri tamamen Taliban’a geçti

Afganistan’da Taliban ülkenin kuzey kesimlerini Mezar’ı Şerif şehrini de ele geçirmesiyle bütünüyle ele geçirdi. Amerika Birleşik Devletleri ise büyükelçilikte bulunan askerlerin ve çalışanların tahliyesi için gönderdiği asker sayısını 3 binden 5 bine çıkardı.

DÜNYA 15.08.2021, 10:15 15.08.2021, 11:01
Afganistan’da sular durulmuyor: Kuzey kesimleri tamamen Taliban’a geçti

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e doğru hızlı bir şekilde ilerliyor. Ülkenin son olarak dördüncü büyük şehri Meymene ve Mezar-ı Şerif şehirleri düştü. Belh şehrinin merkezi olan Meymene’de Taliban’ın eline geçti. Şehir merkezi Taliban’a bırakıldı.

Hapishanedeki tutuklular serbest bırakıldı

Mezar-ı Şerif şehrine dair saldırılar başladı. Saldırının ardından şehir kısa bir süre içerisinde düştü. Güvenlik güçleri havalimanına sığında. Taliban şehre girmesinin ardından bütün tutuklu mahkumları serbest bıraktı.

Belh eski Valisi Ata Muhammed Nur ile Mareşal Raşid Dostum, güvenli bir yere kaçtıklarını ifade etti.

Taliban kuzey kesimleri ele geçirdi

Sosyal medya üzerinde Afgan güçlerin Özbekistan’ın sınırında bulunan Hayraton Köprüsü üstünde uzun kuyruklar oluşturduğuna ilişkin görüntüler yayınlandı. Son işgallerle beraber örgüt, Afganistan’ın kuzey kesimlerini de bütünüyle ele geçirmiş oldu. Afgan hükümeti doğu ve merkez vilayetlerinde de sıkıştı.

Taliban ile hükümet güçleri arasında Kabil’in güneyinde çatışmalar devam ediyor. Başkentteki önlemler Afgan ordusunca arttırılırken halk ise endişe içerisinde.

ABD, Kabil büyükelçiliğindeki çalışanların tahliyesi için ek 2 bin asker yolladı

ABD cephesinde ise Kabil’de bulunan elçiliğin tahliye edilmesi çalışması sürüyor. Tahliye amacıyla gönderilecek olan ek asker sayısı 3 binden 5 bine çıkartıldı.

Joe Biden alınan kararı yazılı bir açıklama yaparak paylaştı. Askerlerin, çalışanların ve ailelerin güvenli bir şekilde ülkeden tahliye edeceği ifade edildi.

Biden, Taliban’a da gözdağı verdi. Askerleri ve personeliyle eğer risk oluşturan bir durum olursa güçlü ve hızlı bir şekilde tepki verileceği ifade edildi.

Yorumlar (0)