Taliban ilk kez bir kolordu komutanlığını ele geçirdi

Afganistan'ın batı, kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde saldırılarını artıran Taliban, ilk defa bir kolordu komutanlığını ele geçirdi.

DÜNYA 12.08.2021, 19:26 14.08.2021, 10:04
Taliban ilk kez bir kolordu komutanlığını ele geçirdi

Kunduz İl Şura Vekili Emruddin Veli, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinde bulunan 217 Pamir Kolordu Komutanlığı'nın Taliban'ın kontrolüne geçtiğini dile getirdi.

Taliban'ın kolordu komutanlığındaki bütün silah ve mühimmatları ele geçirdiğini belirten Veli, ayrıca Kunduz Havaalanı'nın da Taliban'ın kontrolüne geçtiğini kaydetti.

Veli, havaalanında arıza sebebi ile park halinde bulunan bazı helikopterlerin de Taliban'ın eline geçtiğini aktardı.

Diğer yandan, ülkenin kuzeyindeki hükümet güçlerinin son savunma bölgesi olan Cüzcan vilayeti havaalanında da Taliban'ın eline geçtiği öğrenildi.

Yetkililer, Cüzcan Havaalanı'nın Taliban'ın eline geçmesiyle bazı kolluk güçlerinin Mezar-ı Şerif şehrine gittiğini ve bazılarının da Taliban'a teslim olduğunu duyurdu.

Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehri 7 Ağustos tarihinde ve Kunduz vilayetinin merkezi de 9 Ağustos tarihinde Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

Taliban vilayet merkezlerine yöneliyor

ABD’nin Afganistan'dan çekilme yönünde karar alması ve Afgan yönetiminin Taliban ile barış görüşmelerinin başarısızlıkla neticelenmesinin ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, haziran ayından itibaren çok sayıda ilçeyi ele geçirdikten sonra, kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

İran-Afganistan hududundaki Nimroz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Ardından birçoğu kuzeyde olmak üzere 10 vilayet merkezinde Afgan kolluk güçleri Taliban'a karşı kontrolü yitirdi. Kabil yönetimi halihazırda 24 vilayet merkezinde hakim durumda.

Çatışmaların son aylarda yoğunlaşması ile birlikte sivil kayıpları ve göçler de arttı.

BM'ye (Birleşmiş Milletler) göre 2021 yılının ilk yarısında 1.659 sivil yaşamını yitirirken, son bir ay içerisinde bini aşkın sivil öldü.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs ayı başından ağustos ayına dek yaklaşık olarak 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu duyurdu.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma gereksinim duyduğunu bildiriyor.































Yorumlar (0)