Boris Johnson’dan Taliban ilerleyişine tepki: Afganistan’da boşuna savaşmadık

Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişine tepki gösteren İngiltere Başbakanı Boris Johnson, son 20 senede İngiltere'nin Afganistan'daki rolü ile gurur duyulabileceğini belirterek, yaşanan savaşın boşuna olmadığına dikkat çekti.

DÜNYA 14.08.2021, 09:32 15.08.2021, 12:47
Boris Johnson’dan Taliban ilerleyişine tepki: Afganistan’da boşuna savaşmadık

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, öğle saatlerinin ardından hükümetin acil durum komitesinin toplantısından sonra İngiltere'nin Afganistan'daki durumuna ilişkin açıklamalar yaptı.

“Afganistan’da boşuna savaşmadık”

Öncelikle Afganistan’da öldürülen 457 İngiliz askerinin ailelerinin acılarını paylaşan Başbakan Johnson, yaşanan savaşın boşuna olmadığını ifade etti.

Son 20 senedir, Afganistan için yapılanların ardından İngiltere için "son derece gurur duyabileceğini" kaydeden Johnson, Afgan savaşı hakkında "doğruydu ve buna değerdi" açıklamasını yaptı.

Bölgeye ekip gönderilecek

Johnson açıklamasında, son günlerde Taliban'ın elde ettiği kazanımlara ilişkin bunların, "askeri bir çözüm olmadığını" ifade ederek, Afganistan’da İngiliz kuvvetleri için çalışan Afganları tekrar yerleştirme girişimlerini hızlandırmak üzere İçişleri Bakanlığı yetkililerinin bulunduğu bir ekibin gönderileceğini duyurdu. Ayrıca "Yapabileceğimiz şey, Afganistan'ın yeniden terörün yuvası haline gelmesini engelleme anlamında, bizlerle ortak çıkarları olan dünyadaki ve bölgedeki bütün ortaklarımızla birlikte çalışmaktır" açıklamasını yaptı.

Birleşik Krallık silahlı kuvvetlerinin girişimleriyle "uzun süredir" Batı'ya karşı hiçbir El Kaide saldırısı yaşanmadığını vurgulayan İngiltere Başbakanı Johnson, son 20 senede Afganistan'da 3 milyon kız çocuğu ile kadının eğitim gördüğünü de ifade etti.

Yorumlar (0)