Van Gölü çekilince ortaya çıktı

Van'a bağlı Erciş ilçesinde Urartular dönemine ait olan kalenin alt bölümünde, gölde meydana gelen çekilme neticesinde 11 basamaklı bir liman gün yüzüne çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 21.09.2022, 20:09
Van Gölü çekilince ortaya çıktı

Sıcaklıkların yükselmesine bağlı buharlaşma, yağışların ve hava koşullarının etkisiyle su düzeyinde belirli periyotlarda değişimin meydana geldiği Van Gölü'nün kıyı bölgelerinde, son dönemlerde görülen çekilme dikkat çekiyor.

Göl düzeyinin düşmesine bağlı olarak meydana gelen çekilme sebebiyle daha evvel birçok teknenin, yapının ortaya çıktığı ilçede, Urartuların deniz taşımacılığı için kullandığı kalenin sahil bölümünde bahse konu döneme ait 11 basamaklı bir liman gün yüzüne çıktı.

Yetkililer, ana kayaya üç metre genişliğinde açılmış olan, Urartular döneminde gemi ve teknelerin kaleye malzeme taşımasında kullanıldığı tahmin edilen alanda incelemeler yaptı.

"Gemiler rahat bir şekilde yanaşsın diye yapılmış"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, basın mensuplarına, bahse konu limanın Erciş ilçesinin kıyılarında yer alan ve 'Beylerin Kalesi' olarak isimlendirilen tescilli kalenin eteklerinde bulunduğunu ifade etti.

Urartular zamanında buranın Liman Kalesi olarak kullanıldığını aktaran Çavuşoğlu, gölün birleşme yerinde yaklaşık olarak 20 metre yükseklikteki ana kayaya gemilerin rahat bir şekilde yanaşabilmeleri için üç metre genişliğinde 11 basamaktan meydana gelen liman yapıldığını belirtti.

"Bizim için çok önemli bir şey"

Urartuların gölü aktif bir şekilde kullandığı bilgisini veren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Deniz taşımacılığıyla taşınan ağır yüklerin daha rahat bir şekilde boşaltılması, teknenin daha rahat bir şekilde durabilmesi için bir kısım açıldığını görmekteyiz. Urartuların, Van Kalesi'nden itibaren hem batıya hem de güneye doğru kaleler yaptığını biliyoruz. Söz konusu kalelerin büyük kısmı ise gölün kenarında bulunuyor. Urartuların, uzun süren kış mevsiminde kaleler arasındaki ulaşımı sağlamak amacıyla deniz taşımacılığına büyük önem verdiğini açık bir şekilde görebiliyoruz.

Doğal koyların Urartular için liman vazifesi gördüğünü biliyorduk fakat bugüne değin bunlara ait bir kalıntı bulunamamıştı. Yüklerin boşaltılması amacıyla buranın yapıldığını görebiliyoruz. Bizim için çok önemli bir şey. Demek ki Van Gölü'nün suları Urartular döneminde daha yüksekti."

Yorumlar (0)