Biden'dan BMGK'de 'reform' çağrısı

Joe Biden, "BM Genel Konseyi için bir reform gerekli olduğunu düşünüyorum. BMGK çok daha kapsayıcı bir hale gelmelidir. Böylelikle günümüz dünyasının gereksinimlerini çok daha iyi bir şekilde karşılayabiliriz." dedi.

DÜNYA 21.09.2022, 20:37
Biden'dan BMGK'de 'reform' çağrısı

ABD Başkanı Biden, New York'ta süren BM (Birleşmiş Milletler) 77'inci Genel Kurulu toplantılarına iştirak ederek bir hitap konuşması gerçekleştirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Biden, şunları kaydetti:

"BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Rusya, komşusu olan Ukrayna'yı işgal etmiş ve egemen bir devleti haritan silmek istemiştir. Putin'in bugün ilan ettiği kısmi seferberlik çağrısı ve Ukrayna'nın bazı yerlerindeki referandum kararı, BM Anlaşması'nın ciddi bir ihlalidir. Ukrayna'da hastaneler, okullar, yollar bombalanıyor. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaş başlatmak için gerekçe gösterdiği unsurların hiçbiri doğru değil. Bu savaş, Ukrayna'nın var olma hakkını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu gayet açık ve net. Ukraynalıların var olma hakkı vardır. Savaş alanındaki başarılar, Ukrayna ordusunun başarılarıdır. Son bir sene bütün dünya için büyük bir sınav oldu. Bir an bile tereddüt etmeden egemenliği, hürriyeti, BM Anlaşması'nın ilkelerini ve Ukrayna'yı destekledik. 

Nükleer silahlanma

Vladimir Putin, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme çerçevesindeki sorumluluklarını pervasız bir şekilde göz ardı etmiş ve aleni bir şekilde Avrupa'ya karşı nükleer silah tehdidinde bulunmuştur. İran nükleer silah sahibi olmasın diye elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çin ise hiçbir şeffaflık olmadan daha evvel görülmemiş ve kuşku verici seviyede nükleer silahlanmaya gitti.

"BMGK üye sayısının artırılmasını destekliyoruz"

BMGK için bir reform gerekli olduğunu düşünüyorum. BMGK çok daha kapsayıcı bir hale gelmelidir. Böylelikle günümüz dünyasının gereksinimlerini çok daha iyi bir şekilde karşılayabiliriz. ABD dahil olmak üzere diğer BMGK mensuplarını, BM Anlaşması'nın gerekliliklerini harfiyen yerine getirmeye ve BMGK'nin verimliliği ve güvenilirliği yönünden olağanüstü durumlar haricinde veto hakkını kullanmamaya çağırıyorum. ABD, BMGK'ye her geçici hem de daimi üye sayılarının artırılmasına destek veriyor."

Yorumlar (0)