Türkiye’nin UNESCO tescilli gastronomi şehirlerine Kayseri de eklendi

Türkiye’nin UNESCO gastronomi şehirlerine bir yenisi daha eklendi. Kayseri de artık “yaratıcı şehirler” sıralamasında yer alıyor. 

KÜLTÜR-SANAT 29.07.2021, 17:33 30.07.2021, 15:52
Türkiye’nin UNESCO tescilli gastronomi şehirlerine Kayseri de eklendi

Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan Türkiye’nin en lezzetli şehirleri, UNESCO’nun hazırladığı gastronomide “yaratıcı şehirler” listesine dahil olmaya devam ediyor. 2015 senesinde Gaziantep’in, 2017 senesinde Hatay’ın ve 2019 senesinde de Afyonkarahisar’ın dahil olduğu listede artık Kayseri de var. 

Binlerce senelik lezzet dünyalarının yanı sıra tarihleriyle de dikkat çeken bu dört şehir artık gastronomi turizmiyle de dünya genelinde ün salıyor. 





Mantısı ve pastırmasıyla ünlü Kayseri 

Kayseri ili mantısı, yağlaması, sucuğu, çemeni ve pastırması ile ünlü bir şehir ve mutfak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gastronomi zenginliği ile bilinen Kayseri’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından gastronomi dalında oluşturulan “Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne” girmeye hak kazandığını duyurdu. 6 bin senelik tarihi ve ticari geçmişinin yanı sıra turizm, kültür ve mutfağıyla da ünlü olan Kayseri hakkında bilinmeyen lezzetlerin de var olduğunu söyleyen Büyükkılıç, “pastırma ve sucuk ürünleriyle yaptığımız pek çok yemek var. Mantı, pöç, yağlama, kurşun aşı, fırın ağzı, çemen, Develi cıvıklısı, kete, aside, katmer, gilaburu suyu ve nevzine sayılabilen lezzetlerimizden yalnızca birkaçı.” şeklinde konuştu. 





Baklavasıyla ünlü Gaziantep 

Gastronomi başkenti olarak bilinen Gaziantep mutfağında 51 adet lezzet bulunuyor. TÜRKPATENT kurumu tarafından 51 lezzeti için de coğrafi işaret tescil belgesi alan şehirde öne çıkan yiyecekler kebap çeşitlerinin tümü, beyran ve baklava. 

Baklava, AB’nin tescillenmiş ilk Türk lezzeti olarak biliniyor. İnce ve kıtır kıtır hamuru, sade tereyağı, boz fıstığı ile günde 60 ton üretilen baklava oldukça fazla satılan lezzetlerden. Kenti gezmeye gelenlerin ve kent sakinlerinin vazgeçilmez diğer lezzetleri de tüm kebap çeşitleri, nohut dürüm ve beyran.  





Medeniyetlerin ev sahibi Hatay 

Binlerce senedir pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla bilinen Hatay Osmanlı, Arap, Fransız ve Türk mutfağının karışımı ile biliniyor. Sahip olduğu 650’den fazla lezzetle damakları tatlandıran şehrin en ünlü yiyecekleri arasında tepsi kebabı, künefe ve tuzlu yoğurt geliyor.





Ege’nin gastronomisi Afyon’dan soruluyor 

Ege’nin gastronomi kenti olan Afyonkarahisar, 2019 senesinde UNESCO’nun listesine girmiş durumda. Şehrin en çok öne çıkan lezzetleri şüphesiz ki Afyon sucuğu ve kaymak. Sucuktan yılda ortalama 20 bin ton üretilirken Afyon kaymağı ise nadir bulunan yiyecekler arasında. Hem 12 saatte üretiliyor olması hem de 200 gramlık paketler halinde satılması pek çok şehirde “bulunamamasına” sebep olur.  

Şehrin diğer yemekleri arasında keşkek, ilibada dolması, Afyon kebabı, lokum ve ekmek kadayıfı yer alıyor. 

Yorumlar (0)