Yunan vekilden Miçotakis’e ‘Osmanlı’ örneği! “Bizi kullanıyorlar”

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin zirve yaptığı bugünlerde Yunanistan MeRA25 Partisi Milletvekili Kleon Gregoriadis’ten Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e uyarı geldi. 

GÜNDEM 12.06.2022, 12:25
Yunan vekilden Miçotakis’e ‘Osmanlı’ örneği! “Bizi kullanıyorlar”

Doğu Akdeniz’deki enerji rezervleri ve Ege adalarının silahlandırılması konusunda Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’den gelen açıklamaları her gün manşetlerine taşıyan Yunan basını, bölgede büyük bir krizin yaşandığını vurguluyor. 

Gregoriadis’ten Miçotakis’e uyarı 

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerin kopma noktasına geldiği bugünlerde Yunanistan MeRA25 Partisi Millletvekili Kleon Gregoriadis, dikkat çekici bir açıklama yaptı. Yunan Başbakan Kiriakos Miçotakis’i uyaran Gregoriadis, Yunanistan’ın adeta bir ABD üssüne döndüğünü belirterek, Batılı büyük devletler tarafından kullanıldıklarını ifade etti.

“Bir kez daha bizi kendi çıkarları için kullanıyorlar”

Yunanistan’ın büyük bir risk altında olduğunu dile getiren Gregoriadis, “Ülkemizde neredeyse her ay yeni bir ABD üssü açılıyor. Yunanistan tam anlamıyla bir ABD üssüne döndü. Batı’nın büyük ülkeleri, geçmişte olduğu gibi bir kez daha bizi kendi çıkarları için kullanıyorlar. Tarihten ders almalıyız. Bu tür büyük hamleleri bir kez daha tekrarlayamayız” ifadelerini kullandı. 

“Geçmişi çok iyi okumalı ve mutlaka bunlardan ders çıkarmalıyız”

Yunanistan’ın 100 sene önce Anadolu’da ağır bir mağlubiyet aldığını hatırlatan Gregoriadis, “Bu sene ‘Küçük Asya Felaketi’nin 100’üncü yılını geride bırakıyoruz. Geçmişi çok iyi okumalı ve mutlaka bunlardan ders çıkarmalıyız. Büyük güçler, bir kez daha Yunanistan’ı kullanıyor. Bölgemizde yaşanabilecek büyük trajedileri umursamadan kendi çıkarlarını muhafaza edebilmek adına bizi öne itiyorlar” şeklinde konuştu. 

“Büyük güçler bizi Osmanlı’nın zengin topraklarını ele geçirebilmek kullanmışlardı”

Yunan halkının aynı tuzağa bir kez daha düşmemesi gerektiğini belirten Gregoriadis, “100 sene önce büyük güçler bizi Osmanlı’nın zengin topraklarını ele geçirebilmek kullanmışlardı. Yunan askerleri, büyük güçlerin hedefleri için Osmanlı topraklarında yaşamlarını yitirdi. Batı’nın büyük devletleri, bizi umursamazca o topraklara sürüklediler. 100 sene sonra bir kez daha bizi kullanıyorlar” dedi. 

“Vatandaşlarımıza korku aşılayarak, bu duruma göz yummalarını istiyorlar”

Son dönemde Yunanistan’daki faaliyetlerini sıklaştıran Amerika Birleşik Devletleri, bu kapsamda Larissa, Girit ve Dedeağaç başta olmak üzere birçok noktada yeni üs açtı. Bu durumun riskli olduğunu dile getiren Gregoriadis, “Amerika Birleşik Devletleri bir kez daha ülkemizde ‘koruyucu’ olarak faaliyet gösteriyor. Yunanistan’ın ABD üssüne dönüşmesini sağlamak için bunu bir kılıf olarak kullanıyorlar. Vatandaşlarımıza korku aşılayarak, bu duruma göz yummalarını istiyorlar. ABD’nin piyonu haline getirilmiş bir Yunanistan’ı büyük bir savaşın içine çekmeye teşebbüs eden kişiler var” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)