Çavuşoğlu: Yunanistan ihlalden vazgeçmezse...

Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın silahlandırmama koşuluyla verilen adaların statüsünü ihlalde bulunduğunu kaydederek, "Anlaşmalar çok açık fakat Yunanistan tüm bunları ihlal ediyor. Yunanistan bu tutumundan vazgeçmezse adaların egemenliği tartışmaya açılır." dedi.

GÜNDEM 07.06.2022, 18:50 08.06.2022, 10:42
Çavuşoğlu: Yunanistan ihlalden vazgeçmezse...

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde önemli açıklamalarda bulundu.

"Bu kadar açık ve net..."

Yunan siyasetçilerin ülkemizi hedef alan eleştirilerine dair soruya cevap veren Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Mart 2022'de İstanbul'da Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede ilişkileri geliştirmeye yönelik teklifinde bulunduğunu anımsattı. Bahse konu görüşmeye karşın Yunanistan'ın her yerde Türkiye karşıtlığı yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, "ABD'den satın almak istediğimiz F-16 savaş uçaklarını bize satmasınlar diye lobi yapıyorlar. Bu hareket NATO müttefikliğine sığmıyor. İki ülke arasında sık sık görüş ayrılıkları oluyor. Peki Yunanistan şimdi neden bu kadar agresif? Onların 1923 ve 1947'deki Lozan ve Paris anlaşmalarında silahlandırmama şartıyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlalde bulunması ve Türkiye'nin de bunu gündeme getirmesi. Bu hususta BM'ye (Birleşmiş Milletler) iki mektup yazdık. Yunanistan bu tutumundan vazgeçmezse adaların egemenliği tartışmaya açılır. Bu kadar açık ve net. Anlaşmalara riayet edeceksin."

"Ağlamada bir hayli başarılılar"

Yunanistan'ın uluslararası hukuktan bahseden açıklamalarına da vurgu yapan Çavuşoğlu, "Şimdi bizim ilettiğimiz mektuplara hukuki olarak yanıt veremediği için agresifleşiyorlar, ülkemize karşı ithamlarda bulunuyorlar." dedi.

Yunanistan'ın ülkemizin iddialarına yanıt veremediği gibi demagoji yaptığını da kaydeden Çavuşoğlu, Yunanistanlı siyasetçilerinin her gün ülkemize saldırmazsa halkı memnun edemeyeceklerine yönelik bir kompleksi olduğunu ifade etti.

"En haksız olduklarında dahi ne denli haklı olduğunu ifade etmekte ve ağlamada oldukça başarılılar." diyen Çavuşoğlu, Yunanistanlı siyasetçilerin tavırlarındaki değişikliklere de değinerek, "Bunlar siyasetçilere ve devletlere yakışan tavırlar değil. Hukuk çerçevesinde, daha dikkatli ve belli bir anlayış içerisinde hareket etmek gerekiyor. Umarız bu çizgiye gelirler." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)