Erdoğan’dan Yunanistan’a: “Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı Efes 2022 tatbikatında Yunanistan'a sert ifadelerde bulundu. Erdoğan, Ege adalarının silahlanması konusunda, "Yunanistan’ı bir asır öncesinde yaşandığı gibi pişmanlıkla bitecek hamlelerden uzak durmasına ve aklını başına almasına davet ediyoruz” dedi.

GÜNDEM 09.06.2022, 15:43 09.06.2022, 16:13
Erdoğan’dan Yunanistan’a: “Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Efes 2022 tatbikatında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TSK üyelerini, müttefik ve dost ülkelerin temsilcilerini selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EFES 2022'nin "Seçkin Gözlemci Günü"ne katılım sağlamaktan memnun olduğunu dile getirdi. Daha sonra açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Yunanistan’ı daha öncesinde de yaşadığı pişmanlık yaratacak hamlelerden uzak durmasına ve aklını başına almasına davet ediyoruz" şeklinde ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından ana başlıklar şu şekilde:

Yunanistan hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Gerçek müttefiklerimizin ve dostlarımızın da ülkemizin meşru güvenlik endişelerine karşı olmayacağını umut ediyoruz. Dostlarımızdan ve müttefiklerimizden bu konudaki meşru kaygılarımıza saygı göstermeleri ve anlamalarını beklemek en doğal hakkımızdır. Ukrayna-Rusya savaşı dünyada istikrarın ve barışın pamuk ipliğine bağlı olduğunu herkese göstermiştir” dedi.

Erdoğan, NATO’ya çağrıda bulundu

Erdoğan açıklamasında Türkiye’ye karşı gerçekleşen hamlelere vurgu yaparak, “Bölgemizde meydana gelen potansiyel tehditler ve çatışmalar NATO ittifakının beraberliğine ve birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğuna dikkat çekmektedir. Böyle kritik bir zamanda Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege’de ülkemizin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan çıkarlara ve haklarına yönelik tehditler içeren tutumlara tevessül edilmesinden üzüntü hissediyoruz” şeklinde ifade etti.

“Tarih önünde hesabını verecekler”

Yunan siyasetçilerin tutumlarıyla ilgili konuşan Erdoğan, “Dünya üzerinde eşi benzeri yaşanmamış bir pervasızlıkla, gerçeklikten uzak, hukuka aykırı sözlerle ve eylemlerle gündeme gelmeye çalışıyorlar. Halbuki bu tür mevzularda iç siyasete yönelik şımarıklıkları götürmeyecek kadar hassas davranıldığını bilmeleri gerekiyor. Bu tarz davranışlar ağır sonuçlar yaratabilir. Sayısız örneği de önümüzde durmaktadır. Ülkelerinin vakitlerini, enerjilerini ve kaynaklarını asla güçlerinin yetmeyeceği hayallerle boşa harcayanlar tarih önünde bunun hesabını verecektir” ifadesinde bulundu.

“40 bin kilometrelik yetki alanı istiyorlar”

Yunanistan’ı anlaşmalara uygun davranmaya davet eden Erdoğan,” Bir defa daha Yunanistan’ı gayriaskeri konumdaki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Bakın, şaka yapmıyorum, ciddi şekilde konuşuyorum. Özellikle bu halk kararlıdır. Bu millet bir şeyi ağzından çıkarırsa sonrasını da takip eder. Doğu Akdeniz’de bulunan Meis Adası ülkemiz ana karasına 2 kilometreden daha az uzaklıkta, Yunanistan’a ise 600 kilometreden daha fazla mesafede. Bu ada için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı istemenin anlamını uluslararası toplumun takdirine bıraktık. Gayriaskeri bölgede yer alan adaların çeşitli tatbikatların içine katılarak NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzluğa sürüklenmeye uğraşılma sonu felaketle bitecek bir uğraşın ötesinde bir anlama sahiptir” dedi.

"Miçotakis adalara galiba turistik çıkarma yapıyor"

“Sayın Miçotakis adalara galiba turistik çıkarma gerçekleştiriyor. Böyle yaparak ortak bir noktaya varmak mümkün değil. Yunanistan bunun yanında AB mensubu olmasına rağmen birliğin evrensel haklarını, değerlerini ve uluslararası protokoller, hiçe sayarak Rodos’ta ve Batı Trakya’da ikamet eden Türk azınlığa baskı uygulamaya devam ediyor. Hukuksuz uygulamaları nedeniyle 1999 ve 2006 senelerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkûm edilen Yunanistan’ın baskıcı tavrını devam ettirmesine göz kapatılması da bir çifte standart örneğidir.”

“Türkiye’ye şahin kesilenler, Yunanistan’a ses çıkarmıyor”

Mevzu Türkiye olduğunda şahin kesilenlerin olduğunu dile getiren Erdoğan,” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni hiçe sayan, sığınmacılara her şekilde insanlık dışı hareketi yapan ve terör örgütlerini açıkça destekleyen Yunanistan’a ses çıkarılmamasını da şaşkınlıkla takip ediyoruz” dedi.

“NATO içerisinde her açıdan en yüksek bedeli ödeyen ortak olarak son 2 senede askeri heyet toplantı davetlerimize yanıt dahi vermeyen Yunanistan’ın kışkırtmalarını büyük bir soğukkanlılıkla karşıladık. Bu soğukkanlılığımız ve sabrımız karşı taraftan yanlış anlaşıldı. Türkiye kimsenin hukukunu ve hakkını çiğnemez. Kendi hukukunu ve hakkını da çiğnetmez.”

“Doğrusu bu ülke kurulduğu tarihten bu zamana kadar birilerine sırtını yaslayarak, birilerinin hesaplarına yardımcı olarak benzer hamlelerde bulunmuştur. Yunanistan’ı tıpkı bir asır öncesinde de yaptığı gibi pişmanlıkla sonuçlanacak düşüncelerden, eylemlerden ve söylemlerden uzak durması, aklını başına alması hususunda tekrar ikazda bulunuyoruz. Türkiye, Ege’de bulunan haklarından vazgeçmeyecektir. Adaların silahlandırılması hususunda uluslararası hakların kendine gösterdiği yetkileri gerektiğinde de kullanmaktan asla geri durmayacaktır.”

Erdoğan Kıbrıs Rum kesimini eleştirdi: “Papazlara silah eğitimi veriyorlar”

Kıbrıs Rum kesiminin adalarda sergilediği tutumu eleştiren Erdoğan,” Diğer bir taraftan Kıbrıs’ta Rum tarafının dayatmacı ve davranışı adada bize bağımsız, egemen, eşit ve egemen iki devletli yöntem haricinde başka bir çözüm yolu bırakmamıştır. Papazlara verilen ağır silah eğitimlerinden, terör örgütlerine ofis açmaya gelene kadar Rumların gerçekleştirdiği her davranış, bu kararın isabetli olduğunu göstermektedir. Doğu Akdeniz’deki sondaj ve hidrokarbon arama eylemlerimizi de Birleşmiş Milletlerin uygulamaları ve diğer uluslararası teamüllere uygun bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

"Yetki alanlarımızda herhangi bir tasarruf yapılmasına izin vermedik"

Türkiye’nin uluslararası anlaşmalara uyduğunu dile getiren Erdoğan, “Yetki bölgelerimizde bize rağmen herhangi bir işlem veya tasarruf yapılmasına izin vermeyiz, vermeyeceğiz de. Bizim uluslararası protokollere dayalı yükümlülüklerimiz var. Bunun yanı sıra medeniyetimizden ve tarihimizden doğan sorumluluklarımız da bulunuyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar, Azerbaycan’dan Libya’ya kadar geniş bir bölgede bu sorumluluklarımızın getirdiği yükümlülükleri yerine getiriyoruz” şeklinde ifade etti.

“Karabağ’da yaşanan işgalde Azerbaycan’ın yanında olduk”

“Karabağ ve işgal altında bulunan Azerbaycan topraklarında 2020 senesinin son aylarında meydana gelen hadiseler esnasında bu anlayışla kardeşlerimizin yanındaki yerimizi aldık. Ermeni tarafının kışkırtmalarıyla başlayan ve 44 gün süren mücadelenin sonunda savaş Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlandı. Bölgede yaşanan 30 yıllık işgal bu şekilde sona erdi. Türkiye olarak bu zamanda iki devlet, tek millet düşüncesiyle Azerbaycanlı kardeşlerimize her türlü yardımı sağladık. Bu zamana gelene kadar da ateşkesin kalıcı olması adına ortak merkezde TSK ve Rus beraber görev yapmaktadır. Bunun yanı sıra Azerbaycan ordusunun mayın imha ve arama çalışmaları, eğitimi ile modernizasyonu çalışmaları hususunda da kardeşlerimizle beraberlik içerisindeyiz.”

“Katar’dan Somali’ye kadar birçok yerde barışa katkı sağlıyoruz”

Libya’da 5 asırlık köklü bağlarımız olan kardeşlerimizin güven ve istikrar içerisinde yaşamaları hususunda her türlü desteği sağlıyoruz. Katar’da, Kosova’da, Somali’de, Bosna Hersek’te daha pek çok bölgede huzura ve barışa katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Mazisi şerefle ve şanla dolu kahraman Türk ordusu, 3 kıtaya ve 7 iklime esenlik getirecek vazifeleri üstlenmeye devam edecektir. Ordumuz bu zamana kadar gerçekleştirdiği hiçbir harekatta, operasyonda, vazifede masumlara hiçbir zarar vermeyerek, mağdurları koruyarak yerini belli etmiştir" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)