Uzmanlardan kene uyarıları! Korunmak için bunları yapın!

Son zamanlarda artan kene ısırması vakalarına karşı uyarılarda bulunan Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, "Keneyi elle çıkarmaya çalışmayın. Aksi halde virüs vücuda yayılabilir." dedi. Prof. Dr. Nurcan Baykam ise kene ısırmasının belirtilerinden bahsetti. İşte kene tehlikesinden korunmak için alınacak önlemler...

SAĞLIK 12.06.2022, 12:40 Hakan Öksüz
Uzmanlardan kene uyarıları! Korunmak için bunları yapın!

Birden ısınan havalar, kene kâbusunu da beraberinde getirdi. Son haftalarda artan kene kaynaklı ölümler, sağlık uzmanlarını da harekete geçidi. Vatandaşlara uyarılarda bulunan uzmanlar, kene tehlikesinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Kene uyarısı yapan uzmanlardan biri de Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır oldu. Özellikle son aylarda Trakya'da kene popülasyonunun artışa geçtiğini kaydeden Çakır, konunun daha çok ciddiye alınması gerektiğini bildirdi. Kene kaynaklı ölümlerde ciddi bir yükseliş görüldüğünü aktaran Uğur Cengiz Çakır, uyarılarını sıraladı.

Keneyi elle çıkarmaya çalışmayın!

Yapılan en büyük yanlışlardan birinin vücuda yapışan keneyi elle çıkarmak olduğunu söyleyen Çakır, "Kenenin ağzında, vücutta hızlı şekilde yayılabilen bir virüs var. Buna Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü (KKKA) deniliyor. Kontrolsüz şekilde yapıştığı bölgeden alınan kene, ağzındaki virüsü vücuda bırakıyor. Bu da hastalığın hızlı şekilde yayılmasına yol açıyor. Bu nedenle keneye elle müdahale yapılmamalı, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı." dedi.

Bu bölgelerde piknik yapmayın!

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Çakır, keneden korunmak için hangi ortamlarda dikkat edilmesi gerektiğini de anlattı. Hayvanların otlatıldığı bölgelerde piknik yapılmaması gerektiğini dile getiren Çakır, "Eğer böyle bölgelere gidiyorsanız mutlaka önlem alın. Pantolonu, çorapların içine sokun. Piknikten sonra üstünüzü kontrol edin. Kenenin yapıştığını görürseniz panik yapmayın, müdahale etmeden hastaneye gidin." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nurcan Baykam: Keneler uçmaz, sürünür!

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları-Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam da kene tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Baykam, kenenin vücutla temas ettiği sürenin önemli olduğuna değindi. Kenelerin uçmadığını ve sürünerek hareket ettiğini aktaran Baykam, bunları göz önünde bulundurarak tedbir almak gerektiğini kaydetti.

Koronavirüs ile benzer belirtiler gösteriyor

Prof. Dr. Nurcan Baykam, kene ısırması sonucu vücuda yayılan KKKA ile koronavirüsün benzer belirtilere neden olduğunu belirtti. Baykam, iki virüsün de ilk etapta baş ağrısı, halsizlik ve baş dönmesine yol açtığını söyledi. Bu belirtileri gösteren vatandaşların kontrol için bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini ifade eden Baykam, erken tanının önemini vurguladı.

Yorumlar (0)