Ukrayna’dan tahliye: İlk kafile Türkiye'ye ulaştı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırıların ardından Türklerin tahliye süreci devam ediyor. Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinden yürüyerek sınır kentleri ile Polonya sınırına ulaşan Türk vatandaşları ve Türkiye’de akrabası bulunduğu için buraya gelmek isteyen Ukrayna vatandaşları Türkler tarafından karşılandı. Ukrayna’dan Edirne’ye 24 saatlik tahliye yolculuğu sona erdi. Tahliye edilen vatandaşlar, yanlarında en çok ihtiyaç duyduğu eşyaları ile birlikte evcil hayvanlarını da getirdi. Yurda dönenlerin büyük kısmını ise üniversite öğrencileri oluşturdu.

GÜNDEM 27.02.2022, 13:30 27.02.2022, 13:58
Ukrayna’dan tahliye:  İlk kafile Türkiye'ye  ulaştı

Ukrayna’da hakim olan savaş durumu sebebiyle başta Ukraynalılar olmak üzere farklı milletten binlerce kişi, en yakın ülkelere doğru yola çıktı. Toplu taşıma araçları ile taksilerde yer bulunamadığı için yürüyerek çevre ülkelere ulaşanlar burada pansiyonlara yerleştirildi. Yabancı ülkelerin temsilcilikleri, isteyen vatandaşlarının tahliyesi için uçak, gemi ve otobüs temin etti. BM verilerine göre savaşın 4’üncü gününde 100 binden fazla kişi Ukrayna’yı terk ederek çevre ülkelere giriş yaptı.  



Türkiye, tahliye için otobüs ayarladı 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Odessa ve Polonya başta olmak üzere Ukrayna’nın çevresindeki ülkelere ulaşabilen kişiler için onlarca otobüs kiraladı. Kilometrelerce yürüyüşten sonra barışa ulaşabilen Türk vatandaşları ile ailesi Türkiye’de olduğu için buraya dönmek isteyen Ukrayna vatandaşları tahliye edildi.  



24 saat süren yolculuğun sonunda Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan yurda giriş yapan onlarca kişi Türk Kızılayı ve AFAD tarafından çorba, çay, kahve ve yiyeceklerle karşılandı. Çok uzun zamandır yolda olduklarını söyleyenler, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere Türk yetkililere teşekkürlerini iletti. 



Evcil hayvanlarıyla geldiler 

Sadece acil ihtiyaçlarını yanlarına alarak Ukrayna’dan ayrılan vatandaşlar, evcil hayvanlarını savaşın ortasında yalnız bırakmadı. Yolculuğun bir bölümünün gemiyle olduğunu ve sonrasında yine otobüsle yola devam ettiklerini belirten bir öğrenci, yolculuğun uzun sürdüğünü ancak Türkiye’ye sağlıklı şekilde ulaştıkları için mutlu olduklarını dile getirdi. 



Çatışmaların kendilerine yaklaştığı ve oldukça yoğunlaştığı bir dönemde tahliye edildiklerini aktaran kişilerin büyük kısmı üniversite öğrencilerinden oluşuyordu. Romanya ve Bulgaristan’dan geçerek Edirne’ye ulaşanlar, uzun saatler boyunca sığınakta beklediklerini ve sonrasında Türkiye temsilcilikleri sayesinde yurda ulaşabildiklerini aktardılar. 



248 kişi Türkiye’ye getirildi 

Yurda giriş yapan 248 kişi, pasaport işlemlerinin ardından aynı otobüsle İstanbul’a doğru yola çıktı. Vatandaşların yurda girmesiyle birlikte AFAD’a ait 7 yardım tırı da Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan çıkarak Ukrayna’ya doğru hareket etti. 

Yorumlar (0)