Rusya ve Ukrayna masaya oturuyor: Görüşme yeri belli oldu

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği işgal, Ukrayna’nın savunma eylemleri, ülkedeki vatandaşların tahliye edilme süreçleri devam ederken bugün, Avrupa’daki işgalin 4’üncü günü. İşte saat saat yaşananlar... 

DÜNYA 27.02.2022, 09:50 28.02.2022, 02:08
Rusya ve Ukrayna masaya oturuyor: Görüşme yeri belli oldu

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılarda 4. güne girildi. Ukrayna'da başkent Kiev'e kadar ulaşan Rus ordusunun ilerleyişi sürüyor. Dünyadan Rusya'ya çeşitli yaptırımlar uygulanırken henüz Rusya ve Ukrayna arasında bir müzakere masasına oturulmadı. Dünyanın birçok ülkesine olduğu gibi yapılan bu operasyonun ekonomik olarak Türkiye'ye de etkileri olacağı düşünülüyor. 

İşte Rusya'nın ilerleyişinin 4. gününde yaşananların özeti...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında bölgeden çatışma sesleri durmuyor. Ukrayna'da şimdiye dek askerler ve siviller de içerisinde olmak üzere 198 kişi yaşamını yitirdi.



Ukrayna yeni güne Rusya'nın ağır bombardıman saldırılarıyla başladı.

BMGK Ukrayna için olağanüstü toplanacak

BMGK tarafından yarın (28 Şubat) Birleşmiş Miletler Genel Kurulu'nda Ukrayna konulu olağanaüstü toplanacak. Kurul Ukrayna'ya ilişkin olağanüstü oturum yapılması için karar tasarısını onayladı.



Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından çatışmalar neticesinde esir alınan Rus askerlerinin görüntüleri yayımlandı.

Rusya kimi ülkelere hava sahasını kapattı

Rusya, Estonya, Slovenya, Letonya ve Litvanya uçaklarına hava sahasını kapattı. Alınan kararın transit uçuşları da kapsadığı ifade edildi.

Rusya Kiev yakınlarındaki petrol tank çiftliğini vurdu!

Rusya, Ukrayna Kiev'e yakın bir yerde yer alan petrol tank çiftliğini vurdu

Rus askerleri tarafından Ukrayna'daki bir marketin yağmalanma anlarının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı: Rusya ile olası bir müzakerede Kiev dikte edecek

Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yapılmış olan açıklamada, Rusya ile gerçekleştirilecek olan müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edici pozisyonda olacağını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı duyurdu: 975 askeri altyapı tesisi yok edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birlikleri tarafından Ukrayna'da toplamda 975 askeri altyapı tesisinin imha edildiği bilgisini paylaştı.

Kremlin duyurdu: Rus heyeti Ukraynalılar ile müzakereler için Belarus'a ulaştı

Kremlin tarafından yapılan açıklamada Rus heyetinin Ukraynalılar ile müzakarelere başlamak için Belarus Gomel'e ulaştığı ifade edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine, müzakereler için Varşova, İstanbul, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi.

Rus birlikleri Harkov şehrine girdi

Ukrayna'da Harkov Valisi Oleg Sinegubov, Rus ordusunun Harkov şehrine giriş yaptığını ve vatandaşlardan sığınıkta kalmalarını istediklerini söyledi. Ukrayna ordusu TSİ 15.30 itibarıyla şehirde kontrolü yeniden sağladı.

Rusların Harkov savunma hattını aşarak şehir merkezine girdiği görüntüler...

Putin'den Rus caydırıcı güçlerine özel savaş görevi durumu görevi...

Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus caydırıcı güçlerine özel savaş görevi durumuna geçirmesi talimatını verdi.

Zelenskiy, müzakereler için İstanbul'u önerdi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, müzakerelerin Belarus'ta değil, İstanbul'un da aralarında bulunduğu Budapeşte, Bratislava, Bakü veya Varşova'da yapılmasını önerdi.



Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yaptığı açıklamada barış istediklerinin altını çizerek müzakere görüşmelerinde Belarus'u değil İstanbul'un da aralarında bulunduğu 5 şehri önerdi.

Rusya'dan Ukrayna'ya saat 15.00'e kadar süre

Rusya tarafından Ukrayna'nın 5 şehir önerisinin ardından müzakereler için saat 15.00'a kadar süre verdiklerini ve eğer olumsuz yönde yanıt alırlarsa yaşananların sorumlusu olarak Ukrayna'yı görecekleri kaydedildi.

Birleşmiş Milletler duyurdu: 368 bin mülteci komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında 368 bin mültecinin komşu ülkelere geçiş yaptığını kaydetti.

Ukrayna Rusya'ya karşı Uluslararası Adalet Divanı'na başvuru yaptı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın saldırısını meşru kılmak için soykırım kavramını manipüle ettiği sebebiyle Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulundu.

Ukrayna: Müzakereler Rusya-Ukrayna sınırında olacak

Saat 15.38 sularında Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy Rus Medyasına yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Belarus'un Gomel kentinde müzakereleri kabul ettiğini iddia etmişti. Bu açıklamanın ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ukrayna'nın Rusya ile Belarus'ta müzakere yapmayı kabul etmediğini duyurarak, Rus medyasının haberlerini yalanlamıştı.

Son olarak saat 16.37' de Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin Ukrayna-Belarus sınırında iki tarafın heyetlerinin de ön şartsız olarak görüşecekleri belirtildi. 



Zelenskiy: Görüşmelerden bir netice beklemiyorum

Zelenskiy: Belarus'taki görüşmelerden bir netice beklemiyorum fakat denesinler.

Ukrayna: Bu şimdiden bizim için bir zaferdir

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın art arda yenilgiler yaşadığı için kendilerine ön koşulsuz görüşme gerçekleştirebileceklerini bildirdiklerini kaydederek, "Bu şimdiden bizim için bir zaferdir." dedi. Kuleba, "Onların caydırıcı silahlarını alarma geçiriyor olması Ukrayna'yı durduramaz. Bizi nükleer silahlarla vursanız da dünya için bir yıkım olur fakat bizi mağlup edemezsiniz." sözlerini sarf etti.

Ukrayna: Belarus'tan füze atıldı

İçişleri Bakanlığı, Belarus'tan Ukrayna topraklarına İskender füzelerinin fırlatıldığını bildirdi. 

Dünyanın en büyük kargo uçağı vuruldu

Üretimi Ukrayna'da yapılan, dünyanın en büyük kargo uçağı imha edildi.

Kiev abluka altında

Kiev Belediye Başkanı: Halkın tahliyesi olanaksız çünkü şehir tamamen kuşatıldı.

5 kilometre uzunluğundaki Rus konvoyu Kiev'e ilerliyor

Çok sayıda askeri aracı kapsayan ve yaklaşık olarak 5 kilometre uzunluğunda olan Rus ordusuna ait askeri konvoyun başkente doğru ilerlediğinin gözlendiği duyuruldu.

Bilanço ağırlaşıyor

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, 352 sivilin öldüğünü, 1684 sivilin ise yaralandığını duyurdu.

Soykırım davası açıldı

ICJ (Uluslararası Adalet Divanı), Ukrayna devleti tarafından, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçe gösterilerek Rusya'ya dava açıldığını ve 'acil önlem kararı' istendiğini açıkladı.

G7'den açıklama

G7 üyesi ülkeler, askeri saldırganlığı sebebiyle Ukrayna’ya ve sivillere verdiği her çeşit zarardan tamamen Rusya'nın sorumlu olacağını bildirdi.

Berdyansk'taki kamu binaları Rusların kontrolünde

Ukrayna'yı hedef alan Rus ordusu, liman kenti Berdyansk'taki bütün kamu binalarını ele geçirdi.

Dünyadan tepkiler ve diplomatik görüşmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına ilişkin tüm dünyadan 4. günde de ortak tepki sesleri yükselmeye devam ediyor.

Trump: Rusya'nın saldırısı dehşet verici

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı saldırıyı "dehşet verici" olarak tanımlayarak, kendisinin başkanlığı zamanında böyle bir saldırının yaşanmayacağını kaydetti.

Yunanistan Ukrayna'ya askeri malzeme gönderecek

Yunanistan, Ukrayna'ya Polonya üzerinden askeri malzeme ve insani yardım göndereceği bilgisini paylaştı.

Almanya Ukrayna'ya 100 milyar avroluk ek fon ayıracak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savunma harcamaları için 100 milyar avroluk ek bir fon ayıracağını ve hava sahasını da Rusya'ya kapatacaklarını duyurdu.

İngiltere'den Ukrayna'da savaşmak isteyen İngiliz vatandaşlara destek

İngiltere yaptığı açıklamada, Ukrayna'da savaşmak isteyen İngiliz vatandaşlarını "kesinlikle" destekleyeceklerini kaydetti.

İsrail Başbakanı'ndan Putin'e arabulucuk teklifi

İsrail Başbakanı Bennett, Putin'e Ukrayna konusunda arabulucuk yapmak için teklifte bulundu.

Macron Lukaşenko ile Rus birliklerinin Belarus'tan ayrılmasını görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile Rus birliklerinin en hızlı şekilde Belarus'tan ayrılması için görüştü.

Yunanistan'dan Rusya'ya protesto notası

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Rusya'nın saldırılarında yaşamını kaybeden Yunan kökenliler için ülkeye protesto notası verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan saldırıya ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline dair, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, iki ülke ile de güçlü ilişkilerimiz olduğundan şimdiye dek defaatle Ukrayna ve Rusya arasında ara buluculuk yapma teklifinde bulundu. Bununla beraber ortak bir duruş sergilemeye ilişkin çağrı yatptı." dedi.

Çavuşoğlu, Ürdünlü ve Katarlı mevkidaşlarıyla Ukrayna'yı görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Katarlı ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla Ukrayna'daki son gelişmeleri ele aldığı bir telefon görüşmesi yaptı.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan bir görüşme de Lavrov'la...

Çavuşoğlu akşam saatlerine doğru Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Ukrayna'daki insani durumla ateşkes konusu ele alındı.

Yaptırımlar

Rusya'nın operasyonuna ilişkin dünya Rusya'yı durdurmaya yardımcı olacak yaptırımlarını uygulamayı sürdürüyor. İşte ülke ve kurumların yaptırım gelişmeleri...

Alman hükümeti hava sahasını kapatmaya hazırlanıyor

Almanya hükümeti Ulaştırma Bakanlığı'nca Rusya'nın hava sahasının kapatılmaya hazırlandığı ifade edildi. 

Fransa Paris'teki Eyfel Kulesi Ukrayna saldırısına dikkat çkemek maksadıyla ülkenin bayrağının renklerine büründü.

Rus bankaları SWIFT sisteminden kaldırılacak

Rusya'ya en önemli yaptırımlardan birisi Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından duyuruldu. Leyen, belirlenmiş olan Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılacağı bilgisini paylaştı. Leyen ayrıca, "Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını dondurup, tasfiyesini imkansız hale getireceğiz." dedi.

Finlandiya hava sahasını Rusya'ya kapattı

Finlandiya Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sebebiyle ülkesinin hava sahasını Rus uçaklarına kapatmaya ilişkin karar aldı.

Fransa, Hollanda, Avusturya, Belçika, Danimarka, İsveç ve İtalya hava sahasını Rus uçaklarına kapattı

Finlandiya'dan sonra Avusturya da bugün hava sahasını Rusya'ya kapatmaya ilişkin karar aldığı paylaşımını yaptı. Fransa, Hollanda, İtalya, Belçika, Danimarka ve İsveç de ülke hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıkladı. Karar sonrası Avrupa'da 10'dan fazla ülke hava sahasını Rusya'ya kapatmış oldu.

AB'den Rusya'ya ağır yaptırımlar

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB'nin hava sahasını Rusya'ya ait uçaklara kapatacaklarını duyurdu. Öte yandan, von der Leyen, Avrupa Birliği'nin tarihinde ilk defa savaştaki bir devlet için silah teslimatı ve alımını finanse edeceklerini belirtti.

FIFA'dan yaptırım

FIFA, Rusya'da maç oynanmayacağını ve Rusya'nın oynadığı maçlarda ulusal marşın çalınmayacağını duyurdu.

Tahliyeler

Ukrayna'dan bir kısım ülke vatandaşları ve yabancılar güvenli sınır ülkelerine ayrılıyor. Bölgede bulunan Türkler de yapılan organizasyonla kısım kısım güvenli bir şekilde tahliye ediliyor.

Ukrayna-Polonya sınırındaki 10 Türk kara yoluyla tahliye edildi

Ukrayna'da yer alan Türk vatandaşı 10 kişinın, Ukrayna-Polonya sınırındaki sınır kapısından tahliyesi sağlandı.

Ukrayna'dan tahliye edilen Türkler yurda giriş yapmaya başladı

Ukrayna'dan Dışişleri Bakanlığı organizasyonuyla kara yoluyla tahliyesi sağlanan ilk kafile Türkiye'ye girdi.

Odessa'dan Türkleri taşıyan ilk kafile karayoluyla Edirne'ye ulaştı.

Çavuşoğlu: 6 bin 600 Türk vatandaşının tahliyesi için gayret ediyoruz

Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada başvuru yapan 6 bin 600 Türk vatandaşının Ukrayna'dan tahliyesi için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Protesto gösterileri

Ukrayna'nın işgaline dair dünyada ve ülkemizde dört bir yanda barışın sağlanması için protesto gösterileri bugün de devam ediyor.

Antalya Alanya'daki Ordodokslar, Rusya ve Ukrayna için barış duası yaptı

Alanya ilçesinde yaşamını sürdüren Ortodokslar Rusya ve Ukrayna için barış duası yaptı. Yapılan açıklamada bölgede barışın tesis edilmesinin altı çizildi.

Ukraynalılar, Erbil'de Rusya'yı protesto etti

Erbil'de bulunan Ukraynalılar Rusya'nın ülkelerini işgalinden ötürü protesto gösterisi düzenleyerek savaş karşıtı çağrılar yaptı.

İzmir'deki Ukraynalılar Rusya'nın saldırısını protesto etti

İzmir'de yaşayan Ukraynalılar Rusya'nın saldırılarına karşı protesto gösterileri düzenledi.

Sao Paulo'da Rusya'nın saldırıları protesto edildi

Brezliya'nın Sao Paulo şehrinde konsolosluk önünde toplanan grup Rusya'nın saldırılarını ellerindeki dövizlerle protesto etti.

Azerbaycan'dan Ukrayna'ya destek gösterisi

Azerbaycan Bakü'de Rusya'nın Ukrayna'ya dair saldırıları protesto edildi. Bakü Büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda Azerbaycan vatandaşı ellerinde pankart ve bayraklarla Ukrayna'yı destekledi.

İstanbul'da Rusya'nın Ukrayna saldırısına protesto

İstanbul Fatih Beyazıt'ta Ukrayna ve Kırım vatandaşlarından oluşan bir grup, Rusya'nın Ukrayna'ya ilşikin saldırılarını protesto etti.

Gelişmeler sürüyor...

Yorumlar (0)