AB ve ABD, Rus bankalarını SWIFT’ten çıkartıyor 

AB ülkeleri ve ABD, Ukrayna’ya karşı askeri ve siber saldırılarda bulunan Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkartılacağını duyurdu. Ülkeler, Rusya’nın Merkez Bankası faaliyetlerinde bulunmasını engellemeye çalışırken yeni yaptırımların da sinyalini veriyor. 

DÜNYA 27.02.2022, 11:44 27.02.2022, 11:55
AB ve ABD, Rus bankalarını SWIFT’ten çıkartıyor 

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere ABD, Kanada, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere, Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulamak konusunda sıraya girmiş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “savaşmayacağını” söylemine karşın savaşı tercih etmesi ve uzun zamandır bağımsızlığını sürdüren Ukrayna’ya saldırması, ülkelerin adımlarını sıklaştırmasına sebep oldu.  

Ukrayna, “kahramanca” direniyor 

Rusya’nın havadan, karadan ve denizden işgali ile altyapı/siber saldırılarına karşı kahramanca direnen Ukrayna hükümeti ve halkı, Putin’in askerlerinin temel ve uluslararası kurallara da saldırı gerçekleştirdiğini aktarıyor. AB, ABD ve diğer ülkeler Rusya’ya karşı “ekonomik olarak” Ukrayna’nın yanında yer alırken Rusya’dan hesap sorulacağı ve Rusların stratejilerinde başarısız olmaları için çalışmalar yapılacağı sık sık kaydediliyor. 



“Diplomatik çaba gösteriyoruz” 

Ukrayna’nın mücadelesini desteklediklerini dile getiren ülkelerin liderleri, Rusya’ya karşı “diplomatik çaba” gösterdiklerini sık sık aktarırken şunlar kaydediliyor: “Vladimir Putin dahil olmak üzere önemli Rus bürokratları, iş insanları, bu savaşın mimarları ve Rus bankalarına yönelik yaptırımlar uyguluyoruz. Rusya’ya daha fazla ekonomik yük yüklemeye, uluslararası finans sisteminden ve gelişmiş ekonomilerimizden uzak tutmakta kararlıyız.” 

“İlerleyen günlerde yeni tedbirler alınacak” 

“Rusya ve Ruslara karşı ilerleyen günlerde yeni tedbirler alacağız. Şu anda ilk adım olarak seçtiğimiz Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkartacağız. Bu da bankaların SWIFT ile bağının kopması ve küresel faaliyetlerden geri kalması anlamına geliyor. Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerine yaptırım uygulanmak suretiyle bunların zayıflatılmasını taahhüt ediyoruz. Ukrayna savaşını başlatan, savaşa destek veren ve bir şekilde Rusya ile bağlantısı olan kişi ve kurumlara karşı tedbirler sıkılaştırılacak. Pazartesi gününden itibaren bu yaptırımların etkin şekilde uygulanması sağlanacak.” 



Rusya Merkez Bankası

“Transatlantik görev gücü başlatılacak” 

“Rus hükümeti ile bunlara yakın yetkililerin, iş insanlarının ve belirtilen kişilerin ailelerinin mal varlıkları dondurulacak. Hükümetler arası görüşme yapılacak, listedeki kişilerin mal varlıkları gizlenecek. Hibrit savaş biçimleri ile dezenformasyona karşı tedbirler alınacak. Bu konuda ülkeler arasındaki iş birlikleri artırılacak. Ukrayna’ya yönelik saldırılar devam ettiği sürece daha fazla önlem alınacak.” 

“Rusya’nın rezervleri felç olacak” 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, şunları ifade etti: “Rusya Merkez Bankası başta olmak üzere ülkedeki bankaların varlıkları felç edilecek. Her türlü ekonomik faaliyetleri dondurulacak. Rus oligarkların finansal kaynaklarını Avrupa’da kullanmasını yasaklayacağız.” 

Rusya’nın önemli kurumlarından 64 tanesine de daha önce ekonomik yaptırım uygulanmıştı. AB bankaları, Rusların para çekimini 100 bin Avro ile sınırlandırmıştı. Ruslara teknoloji, hizmet ve mal gönderimi ile petrol rafinerisi aktarımları engellenmişti. 

Yorumlar (0)