Türk bandıralı baskını sonrası hamle!

Yunan komutanın talimatı ile Alman savaş gemisinin Türk ticaret gemisine baskın düzenlemesi sonrası yeni önlemler masaya yatırıldı. HAVELSAN tarafından, Akdeniz’e ve KKTC'ye trafik gözetleme istasyonları kurulacak. Türkiye Doğu Akdeniz’deki her hareketlilikten anlık haberdar olacak.

GÜNDEM 26.11.2020, 08:44
Türk bandıralı baskını sonrası hamle!

Hafter'e göz yuman ancak meşru Libya hükümeti üzerinde baskı aracı olarak kullanılan tartışmalı İrini Harekatı çerçevesinde uluslararası hukukun ve deniz serbestisi ilkesinin hiçe sayılarak Türk bandıralı ticari geminin Türkiye izni olmamasına rağmen basılması, bu tür eşkıyalıklara karşı alınacak önlemleri de gündeme taşıdı.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de yaşanan her hareketlilikten ve her gemiden anlık olarak haberdar olacağı bir sistemi önümüzdeki yıl hayata geçirecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı proje için KKTC Ulaştırma Bakanlığı ile masaya oturdu ve tüm ayrıntıları hazır olan protokole imzalar atıldı. Yapılması planlanan sistem (KKTC Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi) 2021 yılında tamamlanarak devreye sokulacak.

Tüm hareketlilikten Türkiye'nin haberi olacak

Havelsan'ın geliştirdiği yüzde 100 yerli ve millî yazılım 2021 yılında Doğu Akdeniz’de ve KKTC'de sistemi çalıştıracak.

Proje çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Gemi Trafik Merkezi ile 2 Trafik Gözetleme İstasyonu kuracak. 1'i merkez 2'si istasyondan mütevellit Gemi Trafik Hizmetleri Sisteminin ise Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile entegrasyonu yapılacak.

Mersin'deki veriler Ankara’da bulunan sisteme anlık olarak aktarılacak ve böylelikle Türkiye, Doğu Akdeniz’de bulunan tüm gemilerden ve yaşanan tüm hareketlerden anlık olarak bilgi sahibi olacak.

Yorumlar (0)