Çavuşoğlu'ndan 'İrini' açıklaması: Cevabımızı sahada vereceğiz

Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’ya giden Türk yük gemisinin, Alman fırkateyni tarafından durdurulup askerlerce basılmasına ilişkin, “Bize yapılan bir şeyi karşılıksız bırakmayız." dedi.

GÜNDEM 24.11.2020, 21:22
Çavuşoğlu'ndan 'İrini' açıklaması: Cevabımızı sahada vereceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin ardından gazetecilerin Libya’ya giderken alıkonulan ve arama yapılan gemi ile ilgili sorusunu yanıtladı.

"Cevabımızı sahada vereceğiz"

Bakan Çavuşoğlu, Libya’ya giderken alıkonulan gemi ile ilgili olarak, “Gerek Roma Büyükelçimiz gerek burada genel müdürümüz gerekli uyarılarda bulundu, ‘Bayrak sahibi bir ülkenin izni alınmadan çıkamazsınız.’ diye. Hatta bir kez bildirdiğimizde, ‘Biz size bilgi verdik fakat BM Güvenlik Konseyi kararımız var. Daha sonra BM Güvenlik Konseyi kararı uluslararası hukuku yok saymaz. Dolayısıyla, uluslar arası denizcilik hukuku mevcut. Bu yanıtımızı sahada da vereceğiz. Diğer taraftan BM, NATO ve Uluslararası Denizcilik Örgütü ile temasta bulunduk. Dün ilgili ülkelerin Avrupa Birliği, Almanya ve İtalya büyükelçilerini, Bakanlığımıza çağırdık ve Bakan Yardımcımız Sedat Önal görüştü ve notamızı verdik. Bu işin siyasi, hukuki boyutunu da takip edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız.'. Arkadaşlarımız yazılı olarak protestoyu gönderince bu kez ‘Mesajınızı aldık, yarıda bırakıp, çıkıyoruz, dönüyoruz.’ dediler.” ifadelerini kullandı.

"Sayın Erdoğan'ın talimatı bu yönde"

Çavuşoğlu, 'sahada vereceğiz' sözüne yönelik olarak, “Ne gereksiyorsa onu yapacağız. Sayın Erdoğan'ın talimatı bu yönde. Bize yapılan bir şeyi karşılıksız bırakmayız. Gereken önlemlerimizi alacağız. Ticari gemilere korsan gibi çıkmak uluslararası hukukun ihlalidir. Bundan sonra da bu tür şeylerde fırsat vermediğimiz gibi gerekli adımları atıyor olacağız.” dedi.

Yorumlar (0)