Alman-Yunan askerleri Türk gemisini bastı

Türkiye'den Libya'ya gıda götüren Türk gemisine, Yunan komutan yönetiminde Alman fırkateyni tarafından İrini Harekatı operasyonu yapıldı. Hukuk dışı olarak sabaha kadar gemide arama yapan askerler, tamamen gıda ve boya malzemesi olduğunu görünce gemiden ayrıldı. Uluslararası hukuka göre bayrak devletinin rızası olmadan gemiye çıkılması suç. 

GÜNDEM 23.11.2020, 15:25 23.11.2020, 15:46

Sevk ve idaresi Yunan komutan tarafından yapılan İrini Harekatı kapsamında görev yapan Alman fırkateyni, Türkiye'den yola çıkan ve Libya'ya boya ve gıda gibi muhtelif madde götüren Türk gemisinin önünü Doğu Akdeniz'de keserek uluslararası hukuka aykırı olarak saatlerce arama yaptı.

Gemi Türk bandıralı

Türk bandıralı "ROSELINA-A" gemisinin, taşıdığı gıda ve boya gibi muhtelif insani yardım malzemeleriyle İstanbul'dan demir aldığı ve Libya'ya doğru denize açıldığı belirtildi.

Türk bandıralı gemi, dün gece saatlerinde Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir Yunan komutanın yönetiminde gerçekleştirilen İrini Harekatı kapsamında görevli Alman fırtakeynince Mora Yarımadası'nın güneybatısında durduruldu.

Durdurma uluslararası hukuka göre suç!

Deniz hukukuna göre, arama yapmak maksadıyla gemiye askerî personelin çıkabilmesi için bayrak devletinin izninin alınması gerekiyor. Edinilen bilgilere göre Türkiye, Türk bandıralı "ROSELINA-A" gemisinde böyle bir arama için ne rıza gösterdi ne de izin verdi. Ancak Türkiye'den izin almadan Alman fırkateyni Hamburg, önce "ROSELINA-A" gemisinin önünü kesti ardından askerler gemiye helikopterden askerî iniş yaparak baskın gerçekleştirdi.

Alman askerlerinin helikopterden gemiye inişi ve Alman askerî gemisi Hamburg Fırkateyni'nin "ROSELINA-A" gemisinin çevresinde tur atarak hareketine mani oluşu, Türk bandıralı geminin personeli tarafından görüntülü olarak cep telefonuyla saniye saniye kaydedildi. 

Etrafından attığı turlarla geminin hızını düşüren ve yolundan alıkoyan askerler, "Türkiye'nin rızasını almadan yapılanın kanuni olmadığı" cihetindeki uyarılara uymayarak gemide bulunan tüm konteynerleri saatlerce açarak tek tek aradı. Saatlerce süren ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden arama sonrası Alman askerleri "ROSELINA-A" gemisinde yiyecek ağırlıklı insani yardım malzemelerinin ve boya gibi maddelerin olduğunu, bunlar dışında ise hiçbir şey bulunmadığını anlayınca gemiden ayrıldı.

Türkiye yapılanı yanlarına bırakmayacak

Yunan komutan tarafından yönetilen İrini Harekâtının sona ermesi ve Alman askerlerinin gemiden ayrılmaları üzerine Türk bandıralı "ROSELINA-A" gemisi, Misrata Limanı'na doğru seyrini sürdürdü. Ankara'nın ise hukuk dışı harekât ile ilgili olarak uluslararası kuruluşlar nezdinde ciddi girişimlerde bulunacağı ve konunun takipçisi olacağı öğrenildi.

Hukuk dışı operasyona dair değerlendirmede bulunan güvenlik kaynakları, İrini ismi verilen harekâtın unsurlarının, bayrak devletinin izni olmadan Türk bandıralı gemiye çıkmasının "hukuka aykırı bir davranış" olduğunun altını çizdi.

Yunanistan ve Almanya'nın sorumlu olduğu skandal sebebiyle "ROSELINA-A" gemisinin saatlerce Doğu Akdeniz'de ağır deniz koşullarına maruz bırakıldığına vurgu yapan güvenlik kaynakları, olay sebebiyle uluslararası hukukta yer alan "açık denizlerin serbestisi" ilkesinin de aleni biçimde ihlal edildiğine dikkat çekti.

Tartışmalı harekat: İrini

Libya'ya yönelik BM'nin (Birleşmiş Milletler) silah ambargosunu denetlemek için, Akdeniz genelinde AB (Avrupa Birliği) tarafından başlatılan İrini Harekâtı tartışmalı özelliğini koruyor.

2292 No'lu BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararında Millî Mutabakat Hükümeti, Libya'da meşru hükümet olarak görülüyor ve uluslararası bağlamda bu hükümetle "istişare ve izin" zorunlu kılınıyor. Ancak buna rağmen başlatılan tartışmalı İrini Harekatı, yasa dışı ve taraflı bir operasyon olması yönüyle tepki topluyor.

Bazı Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği fonlarında sıkıntı yaşamamak için İrini Operasyonu'na ses çıkarmıyor. Bazı Avrupa ülkeleri ise daha cüretkâr davranarak tepkilerini ortaya koymuş ve operasyondan çekilmişti.

İrini Türkiye'yi denetliyor, BAE'ye denetim yok!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in, Libya’daki savaş suçlusu terörist Halife Hafter milislerini desteklemek için Sırplara ait yeni nesil bir topçu roket sistemi olan "Morava"dan verdiği ortaya çıkmıştı.

Yorumlar (0)