Tüm dünyanın gözü buraydı! Tahıl sevkiyatı üssü İstanbul'da açıldı

Ukrayna’dan ihracatı sağlanacak olan tahıl gönderimi ile ilgili Milli Savunma Üniversitesinde kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açılışı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından gerçekleştirildi.

GÜNDEM 27.07.2022, 14:44 27.07.2022, 15:50
Tüm dünyanın gözü buraydı! Tahıl sevkiyatı üssü İstanbul'da açıldı

Ukrayna’dan gerçekleştirilecek olan tahıl gönderimi ile ilgili olarak geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da verilen ortak karar ve imzanın sonrasında bugün İstanbul'da kurulan tahıl sevkiyatının ana üssü açıldı. İşleyişe başlayacak olan koordinasyon merkezinin resmi açılışı ise Hulusi Akar tarafından yapıldı. Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde BM, Ukrayna, Rusya ve Türkiye’den de yetkililer katılım sağladı.

Açılışı yapan Bakan Akar’dan birliktelik vurgusu: “Bütün krizler durdurulabilir”

Milli Savunma Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Koordinasyon merkezinin açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gerçekleştirdi. Törende açıklamalarda bulunan Bakan Akar, "Tüm dünyanın bildiği üzere Ukrayna ve Rusya arasında meydana gelen savaş, gıda ve enerji krizini yükselmiştir. Dünyaya sevkiyatı sağlanan tahıl talebinin 3 te 1'i Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir.

Başta Afrika ve Ortadoğu gelmek üzere düzensiz göç sebebiyle ciddi boyutta bir güvenlik tehlikesi yaşanmaktadır. Ukrayna’da 25 milyon ton oranında tahıl kısılıp kalmıştır. Bu hububatın hızlı ve güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanması için mecburiyet doğurmuştur.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya Federasyonu kesimlerinden konu ile ilgili bir general vazifelendirilmiştir. İlk defa bu şekilde 4'lü bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu meşakkatli ve uzun çalışmalar 22 Temmuz tarihinde atılan imzalar ile sonuçlanmıştır. Bu yerin görevi Ukrayna'dan çıkışı sağlanan hububatın güvenli şekilde gönderilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple herhangi bir askeri durum bulunmamaktadır. Bu alan, ticari gemilerin hareketlerini kontrol edecek ve geçiş zamanlarındaki eylemlerini taraf ülkeler ve BM ile düzenli olarak gerçekleştirecektir.

Eğer bölge mayın temizleme gibi bir ihtiyaç olursa bu konuda işbirliği sağlanacaktır. Mevcut durumda Karadeniz'den mayın temizleme işlemine gerek duyulmuyor. Muhataplarca imzalanan belge 120 gün için geçerliliğini koruyacak, talep edilmesi durumunda da yenilenecektir. Mevcutta Ukrayna limanlardan sevkiyat sağlayacağı gemilere yükleme çalışmaları sürdürülmektedir. Gerçekleştirilecek çalışmaların fiyatların aşağı yönlü hareket etmesinde ve tahıl krizini geçme gibi konularda katkılar göstereceğine inanıyoruz. İsteğimiz başarılı ve kolektif çalışmalarla beraber barışa destek sağlamasıdır. Anlaşmaya taraflarca uygun davranılması bizim en büyük isteğimizdir. Beraber çalışma isteği bütün krizlerin diyalogla ve iyi niyetle çözülebileceğini göstermektedir."

Gemilerin bütün hareketleri izlenecek

İstanbul’da kurulan Koordinasyon Merkezinin, Ukrayna'da bulunan Yujnıy, Çernomorsk ve Odessa limanlarından çıkan hububat dolu gemilerin bütün eylemlerini yakından takip edeceği, Karadeniz'de meydana getirilen koridoru kullanım sağlayacak olan gemilerin ise, ihtiyaç olması halinde Boğazlardan geçmeden hemen önce kontrol edileceği bildirildi.

Ukrayna'da bulunan depolarda ortalama 20 milyon ton hububatın Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin denetimi altında kısa bir süre içerisinde gönderilmesi planlanıyor.

Kalın, “Ülkelerin hazır olmasına göre gemiler yola çıkacak”

Tahıl sevkiyatı konusunda açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "İki kesimde mutabakat oluşturarak bir araya geldi ve bir anlaşma yaptı. Bu durum eğer devam ettirilebilirse yalnızca Ukrayna ve Rusya değil, diğer bütün ülkelerce desteklenirse, daha sonrası için yeni ateşkes, barış anlaşmaları ve esir mübadelesi konularında da zeminini hazırlanabilir. İstanbul’da kurulan bu merkezde imza atan dört taraftan da temsilciler bulunacak. Rusya tarafından cumartesi günü saldırı düzenlendi biliyorsunuz. Bu durumdan oldukça rahatsızlık duyduk. Bu konuyu iki tarafla da görüştük” dedi.

İstenilenin, tüm muhatapların anlaşma koşullarına tam bağlı kalması olduğuna dikkat çeken Kalın, "Tahıl ihracatının gerçekleşmesi hem Ukrayna’nın hem de Rusya'nın menfaatine olacak. İki hafta içinde ilk gemilerin çıkış yapacağını düşünüyoruz. Tabi bu durum da ülkelerin ne kadar hazırlıklı olduklarıyla ilgili" değerlendirmesini yaptı.

"Bu atılan imzanın süresi 4 ay olarak belirlendi. Ancak iki tarafın da anlaşma durumu sağlanırsa kendiliğinden uzayabilecektir" diyen Kalın, mütekabil mutabakata gidilip "Devam edilsin" ifadesinde bulunulmasının yeterli görüleceğini aktardı.

Gemilerin kontrolü Türk yetkililerde olacak

Ukrayna hububatı için Karadeniz üzerinden sevkiyatı gerçekleştirecek gemilerin kontrollerinin Türk yetkililerce yapılacağını aktan Birleşmiş Milletler (BM), gerçekleştirdikleri basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "22 Temmuz günü Genel Sekreter (Antonio Guterres) ile varılan anlaşmaya göre, Ortak Koordinasyon Komitesi'nin yardımıyla tahıl gemilerinin kontrollerinin Türk çalışanlar tarafından yapılacağı, Ukrayna tarafı ise Karadeniz'de güvenli geçişi sağlayacak." diye konuştu.

Gemilerin kontrol edilmesinin ana sebebini açıklayan Haq, “Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına geliş ve gidiş yapan gemilerde herhangi bir silah olup olmadığından emin olunmak adına denetlenecek." dedi.

Yorumlar (0)