Tahıl koridorunda yeni gelişme! Devreye alınıyor

Son olarak İstanbul'da imzalanan Karadeniz'deki tahıl koridoru anlaşması hususunda Ukrayna idaresinden yeni bir açıklama yapıldı. Çarşamba günü itibariyle Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin çalışmalarına başlayacağı ifade edildi.

DÜNYA 25.07.2022, 16:15
Tahıl koridorunda yeni gelişme! Devreye alınıyor

Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı tarafından tahıl koridoru için yeni açıklama yapıldı. Ukraynalı idarecilerden gelen açıklamada, tahıl koridoru anlaşmasında bulunan limanlardan tahıl nakliyesinin ilerleyen günlerde başlayacağı ifade edildi.

“Gerekli durumlarda mayın temizliği yapılabilir”

Ukrayna gemilerinin bütün konvoylara eşlik edeceğini aktaran yetkili, “Limanların denetimi Ukrayna tarafından yapılacak. Bu konuda dış ülkelerden bir temsilci bulunmayacak. Bunun yanı sıra ihracat sırasında mecbur olunması durumunda mayınlarda temizlenebilecek” dedi.

İhracatı sağlanacak hububat miktarı hususunda herhangi bir sınırlama bulunmadığını aktaran Kiev idaresi, anlaşma kapsamında gübre ithalat-ihracatının da yapılacağını belirtti.

Rusya Ukrayna’ya karşı yaptığı saldırıyı savundu

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından Rus kuvvetlerinin, ABD tarafından yollanan bir Harpoon gemi savar füzelerinin bulunduğu depoyu ve Ukrayna donanmasına ait bir savaş gemisini vurduğunun açıklanmasının sonrasında Kremlin’den konu ile ilgili açıklama yapıldı.

Rus kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bu saldırıyı savunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bu yalnızca askeri altyapıyla ile ilgili bir konu. Gerçekleştirilen bu olayın, anlaşmaların devam etmesi ve tahılın ihraç etmesi için sağlanacak altyapıyla herhangi bir alakası yok. Bu sebeple, yaşanan bu olayın tahıl çıkarma işleyişini engelleyemez ve engellememeli" dedi.

“BM’nin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor”

İstanbul’da imzası atılan anlaşma üzerinden Rus gübresinin ve tahılının ihraç edilmesine yönelik engellerin ortadan kalkacağını ifade eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Birleşmiş Milletler (BM) bu hususta kendilerine tanımlanan sorumlulukları yerine getirmeli. Daha öncesinde de ifade ettiğimiz mutabakatlara uygun şekilde oluşturulan mekanizmaların verimlilik durumlarına, işleyişine yönelik değerlendirme sağlamak adına bekleyelim" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)