Makas açılıyor… Tarlada 8 lira, markette 30 lira!

Batman tarlalarında yetiştiriciler tarafından 8 liraya satılan çileğin kilogram fiyatı, market ve manavlarda 30 liraya kadar çıkıyor. 

TARIM 25.07.2022, 16:45 26.07.2022, 14:48
Makas açılıyor… Tarlada 8 lira, markette 30 lira!

Çileğin market ve manavlarda fahiş fiyatlardan satılmasına tepki gösteren Batmanlı çilek yetiştiricileri, güncel rakamlardan duydukları rahatsızlığı dile getirerek fiyatlar arasındaki uçurumun bir an önce düşmesi gerektiğini vurguladılar.

“Satış rekoltemiz düşüyor” 

Çileğin yetişme ve gelişme sürecindeki tüm zorlukları kendilerinin üstlendiğini belirten yetiştiriciler, buna rağmen ürünlerini 8 liradan sattıklarını dile getirerek, ortaya çıkan fiyat uçurumundan rahatsız olduklarını vurguladılar. İşletmelerde 30 liraya satılan çilek sebebiyle kendilerinin satış rekoltelerinde de düşüş meydana geldiğini kaydeden üretici Fahrettin Çelik, “Tarlalar ve işletmeler arasındaki fiyat uçurumu bir an önce düşürülmeli. Bu çileği yetiştiren biziz. Tüm kahrını çeken biziz. Biz bile 8 liraya satıyoruz. Markete, manava gidin 30 liradan satmaya çalışıyorlar. Haliyle kimse almıyor. Çileğe karşı bu önyargı olunca bizim de satış rekoltemiz düşüyor” ifadelerini kullandı. 

“Tarla ve işletmeler arasında inanılmaz bir uçurum var”

Vatandaşların güncel fiyatlar sebebiyle artık en fazla 1 kilogramlık alışveriş yapabildiğini dile getiren Çelik, “Eskiden insanlar 3-4 kilo çileğini alır giderdi. Şimdi artık vatandaş en fazla 1 kilo alabiliyor. Çileğe olan talep düşünce bundan biz de zarar ettik. Bizler üreticiyiz çünkü. Bu işletmelere bir kez daha seslenmek istiyorum. Biz bunu 8 liraya satıyoruz, siz de 10-15 liraya satın. Alım gücü artsın, çileğe olan ilgi daha da artsın. Tarla ve işletmeler arasında inanılmaz bir uçurum var. Biz bu fiyat uçurumundan son derece şikâyetçiyiz. Derhal çözüm istiyoruz. Burada mağdur olan bir kesim varsa, o da biz yetiştiricilerdir. Uygun fiyata satılmadan tüketim nasıl artacak? Talep artarsa üreten de kazanır, satan da kazanır. Fiyat uygun olursa, müşteri de memnun olur. Vatandaşlarımızı çilek gibi lezzetli ve eşsiz bir nimetten mahrum etmeyelim” dedi. 

Yorumlar (0)