Tarihi zirve sonrası Çavuşoğlu'ndan 'umut' verici açıklama!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'daki Ukrayna-Rusya müzakerelerine yönelik, "Müzakerelerin başladığı günden beri en anlamlı ilerleme bugün yaşandı" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 29.03.2022, 16:15 29.03.2022, 16:28
Tarihi zirve sonrası Çavuşoğlu'ndan 'umut' verici açıklama!

Rusya-Ukrayna müzakereleri kapsamında heyetlerin İstanbul'da bir araya gelmesinden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

“Sürece katkı vermekten dolayı memnunuz”

Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Krizin başından beri sayın Cumhurbaşkanımız, her iki ülkenin Cumhurbaşkanları Zelenskiy ve Putin başta olmak üzere yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Bu kapsamda, Antalya'da Ukrayna ve Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Kuleba ve Lavrov’u 10 Mart tarihinde bir araya getirdik. Bu toplantıdan hemen sonra ise sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda Kuleba ve Lavrov’u, Lviv ve Moskova’da ziyaret ettim. Her iki tarafın müzakere temsilcilerini bugün de İstanbul'da, Dolmabahçe’de bir araya getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından toplantının açılışının yapılması her iki devlete ve barışın sağlanması konusunda verdiğimiz önemin bir işaretidir. Taraflar arasında her aşamada, bugün yakınlaşmanın arttığını memnuniyetle görüyoruz. Bu sürece destek vermekten ve katkıda bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi kalıcı siyasi çözümün önünün açılması ve bir an önce ateşkesin sağlanması en öncelikli konudur. Milyonlarca insanın yerlerinden olmasına ve binlerce insanın ölmesine sebep olan bu savaşa artık son verilmelidir. Burada bugün gerçekleştirilen toplantıda bu anlamda bir mesafe katedildiğini söyleyebiliriz.”

"Müzakerelerin başlangıcından beri bugün, en anlamlı ilerleme kaydedildi"

Müzakere görüşmeleriyle ilgili olumlu mesajlar veren Bakan Çavuşoğlu, müzakerelerin başladığı günden beri en önemli ilerlemenin bugün sağlandığını belirtti ve şunları söyledi:

“Bazı konularda ortak anlayışa ve uzlaşıya varıldı. Müzakerelerin başlangıcından beri yana en anlamlı ve önemli ilerleme bugün sağlandı. Daha zor konuların üst seviyelerde değerlendirileceğini anlıyoruz. Bundan sonraki aşamada, her iki devletin Dışişleri Bakanlarının bir kez daha görüşerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri beklenmektedir. Daha sonra ise her iki ülkenin Cumhurbaşkanları arasında bir görüşme yapılması gündemdedir. Daha önce Antalya'da olduğu gibi her iki tarafla bugün ayrı ayrı görüşmeler yaptık. Bir an evvel her iki tarafı, ateşkesin sağlanması açısından teşvik ettik.”

“Ukrayna’dan, şu ana kadar 16 bin 500’ü aşkın vatandaşımızı tahliye ettik”

Barış görüşmelerinin dışında müzakerelerde, insani koridor ve yardımların da görüşüldüğünü söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarıyla ilgili bilgileri aktardı ve şunları dile getirdi:

“Diğer hususların haricinde bugünkü görüşmelerimizde, insani koridor ve insani yardımların açılmasını da değerlendirdik. Şu ana kadar Ukrayna’dan, 16 bin 500'i aşkın vatandaşımızı tahliye ettik. Gerek üçüncü ülkelerin vatandaşları ile gerek kendi vatandaşlarımızın tahliye edilmesi için uluslararası kuruluşlarla ve  taraflarla eş güdüm kapsamında çalışmamız devam ediyor. Bölgede mahsur bulunan gemilerimizin seyrüsefer ve çıkış güvenliği meselelerini da ele aldık. Önceki görüşmelerde de görüldüğü gibi bugün yapılan görüşmeleri, tarafların Türkiye'ye yönelik duydukları güvenin bir işareti olarak değerlendiriyoruz. Sorumluluğumuzun ve bize duyulan güvenin bilincindeyiz. Akan kana son verilmesi, kalıcı bir barışa ulaşılması ve ateşkesin sağlanması için eş güdüm halinde uluslararası toplumla çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”

Yorumlar (0)